Güney Asya’nın Gazze’si Arakan kimlerin eseri?

Myanmar'daki (Burma) Arakanlı Müslümanlar beş yıldır Gazze'den daha beter bir şekilde kan ağlıyor. Arakan'daki Müslüman Rohingyalıların 2012'den bu yana maruz kaldığı zulüm, İsrail'in işgal...

Myanmar'daki (Burma) Arakanlı Müslümanlar beş yıldır Gazze'den daha beter bir şekilde kan ağlıyor. Arakan'daki Müslüman Rohingyalıların 2012'den bu yana maruz kaldığı zulüm, İsrail'in işgal altındaki Filistinlilere uyguladığı sistematik işkence, kitlesel katliam ve etnik temizliği aratmıyor. Bir haftadır ise Arakan'daki şiddet soykırım boyutuna vardı.
Burmalı askerlerle Budist ırkçılar 3 günde (25-28 Ağustos) 3 bin Müslüman'ı katletti. 8 asırdır Arakan'da yaşayan Müslümanlar şimdi vatanlarından sürülüyor, evleri yakılıp toprakları gasp ediliyor. Budist çeteler, 100 kilometrelik bir ormanlık alanı ateşe vererek evlerinden kaçan Müslümanların sığındığı kampları bile küle çevirdi. 2012'den beri süren etnik temizlik sonucu 1 milyon 300 bin olan Rohingyalı sayısı 800 bine indi. 100 bini öldürüldü 400 bin kişi ise Bangladeş, Hindistan, Tayland ve Malezya'ya sığındı. Burma'da Arakanlılardan alınan 2 milyon hektarlık toprağa Budistler el koydu.

***

Peki bunun sorumluları kim? Burma'ya yakından bakınca Filistin trajedisine yol açan aktörleri Arakan'da da görüyoruz. Arakan krizinin asıl nedeni ilk olarak İngiltere'nin sonra da ABD, Çin ve Rusya'nın izlediği emperyal stratejilerdir. İlkinden başlarsak... İngilizler; Afrika, Asya ve Ortadoğu'daki kirli siyasetin aynısını Burma'da da uyguladı. Arakan'ı 1948'de Doğu Pakistan (1971'de Bangladeş oldu) yerine Budist Burma'ya bağlayarak günümüze kadar süren kaosun tohumlarını ektiler. Arakanlılar üstelik 1942'deki Japon işgalinde Burma'yı kurtaran kahramanlardı. Ama İngilizler, Burma'yı 1948'de işgalci Japonlarla hareket eden General Aung San'a teslim etti. Yani Japonlarla savaştırdıkları Arakanlıları vatan haini bir generalin insafına bıraktılar.

***

Aung San, şu an Myanmar'ın Dışişleri Bakanı olan Nobel Ödüllü Aung San Su Çi'nin babasıdır. General San, Arakanlılara 1948 anayasasında vatandaşlık vermedi, onları sadece etnik halklardan biri diye tanımladı. 1982'deki cunta yönetimi bu tanımı da iptal etti. Böylece, Arakan'daki 1.5 milyona yakın Rohingyalı dünya üzerindeki en büyük "devletsiz ve vatansız halk" konumuna düştü. İroniktir, Burma'yı işgalden kurtaran Arakanlılar şu an parya muamelesi görüp öz vatanlarından sürülüyor. Anglosakson emperyal siyaseti işte böyle bir şeydir. Size şapkanızı ters giydirir.

***

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ankara’dan Berlin’e demokrasi dersi 25 Nisan 2024 | 164 Okunma 200 yıllık çaba 20 yılda heba oldu 21 Nisan 2024 | 183 Okunma Sistemin çöküşü 18 Nisan 2024 | 237 Okunma İran nereden ve nasıl saldıracak? 14 Nisan 2024 | 98 Okunma Gazze’nin üç atlısı 11 Nisan 2024 | 84 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar