G-7 ritüeli...

Donald Trump dâhil her yeni başkan iktidara geldiğinde Amerikan transatlantik gemisinin yeni bir rota izleyeceği propagandası, ister istemez Fransızların 'plus ça change/ bir şey ne kadar çok değişirse o kadar aynı kalır'...

Donald Trump dâhil her yeni başkan iktidara geldiğinde Amerikan transatlantik gemisinin yeni bir rota izleyeceği propagandası, ister istemez Fransızların 'plus ça change/ bir şey ne kadar çok değişirse o kadar aynı kalır' özdeyişini akıllara getiriyor.
Zira farklı olabilmek için bile bir mecal gerekir. Ne var ki Amerikan hegemonyasının üç sacayağından ikisi felç olmuş durumda. Haliyle bırakın yeni bir dünya düzeni vaadinde bulunmayı, ABD mevcut sistemini dahi koruyamıyor.
Kısaca belirtmek gerekirse, temelleri 1944'te atılan Amerikan küresel sistemi siyasi ve askeri olarak Birleşmiş Milletler (BM) ile NATO'ya; ticari olarak Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), Dünya Bankası (DB) ve Uluslararası Para Fonu'na (IMF); finansal olarak ise doların dünya çapındaki hâkimiyetine dayanıyordu.
Doların hegemonyası dışındaki kurumlar işlevselliğini kaybetmiş halde. BM, NATO, DTÖ, DB ve IMF ayakları çökme sürecine giren ABD, varlığını artık dolar manipülasyonlarına dayalı finansal yağma ile devam ettiriyor.

*** ABD'nin liderlik ettiği küresel sistemin darboğazına 23-27 Ağustos tarihleri arasında Fransa'da yapılan 45'inci G-7 zirvesinde bir kez daha tanıklık ettik.
Ukrayna, Suriye, İran ve Brexit gibi konuları görüşen ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, Japonya, Kanada ve İtalya'dan oluşan ülke liderleri, hiçbir soruna çözüm üretemedi.
Nitekim ticaretten döviz politikalarına, iklimden silahlanmaya, terörden güvenliğe, iç savaşlardan darbelere, çocuk askerlerden göçmen krizlerine, soykırımlardan yeni kültürel sorunlara kadar hemen her alanda müeyyide, yönetişim, erk, adalet, düzen ve hukuk açığından dolayı küresel bir kaos yaşanıyor.
Artan küresel karmaşa, başta G-7 ü...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ankara’dan Berlin’e demokrasi dersi 25 Nisan 2024 | 164 Okunma 200 yıllık çaba 20 yılda heba oldu 21 Nisan 2024 | 183 Okunma Sistemin çöküşü 18 Nisan 2024 | 237 Okunma İran nereden ve nasıl saldıracak? 14 Nisan 2024 | 98 Okunma Gazze’nin üç atlısı 11 Nisan 2024 | 84 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar