Kosova nüfus sayımının önemi

Nüfus sayımlarının toplumlar üzerinde herhangi bir etkiye sahip olmadığı; toplumsal yaşamı etkilemediği düşünülmektedir. Fakat yaygın kanaatin aksine, bir ülkenin gelişmesi ve ilerlemesi için gerekli...

Nüfus sayımlarının toplumlar üzerinde herhangi bir etkiye sahip olmadığı; toplumsal yaşamı etkilemediği düşünülmektedir. Fakat yaygın kanaatin aksine, bir ülkenin gelişmesi ve ilerlemesi için gerekli planlamaların ana kaynağı nüfus sayımlarıdır.

Nüfus sayımları neticesinde elde edilen demografik verilerin siyasi, toplumsal, kültürel ve ekonomik alanlarda neticeleri vardır. Ülkelerin eğitim ve ekonomi politikaları, sağlık harcamaları vs. hep bu veriler doğrultusunda belirlemektedir.

Nüfus sayımı, bir devletin bünyesinde bulunan, azınlıklar için de çok büyük önem teşkil etmektedir. Devletlerin azınlıklara yönelik politikalarını meşrulaştıran, bu politikalara kılavuzluk eden nüfus sayımlarıdır. Azınlıkların siyasal temsili, kültürel gelişimi ve anadilde eğitim hakkı elde etmesi, nüfus sayımı neticelerine bağlı olarak şekillenmektedir.

Uzun sayılabilecek bir girizgâhın ardından, varmak istediğim yer: Kosova’da yapılması planlanan nüfus sayımları. Fakat daha önce dile getirilmesi gereken, birkaç husus daha var. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bu yazıda emek var! 24 Nisan 2024 | 118 Okunma Kosova’da kaç kişiyiz? 17 Nisan 2024 | 167 Okunma Bayram-ı Şerif Mübarek Olsun! 10 Nisan 2024 | 73 Okunma Bu da geçer ya Hû 03 Nisan 2024 | 178 Okunma Abdullah Sidran için... 27 Mart 2024 | 67 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar