Zaptiye Ahmet, Ayasofya'da 'Kosigin'e 'yuh' çekmişti!

"Zaptiye Ahmet" adını ilkin rahmetli Mehmet Niyazi Ağabey'den duymuştum. Hatıralardan, özellikle dönemindeki öğrenci hareketlerinden bahsederken arada "Zaptiye Ahmet" adını geçirirdi. (Mehmet Niyazi Özdemir, kendisi de bu...

"Zaptiye Ahmet" adını ilkin rahmetli Mehmet Niyazi Ağabey'den duymuştum. Hatıralardan, özellikle dönemindeki öğrenci hareketlerinden bahsederken arada "Zaptiye Ahmet" adını geçirirdi. (Mehmet Niyazi Özdemir, kendisi de bu hareketlerin içindeydi. Sonra Almanya'ya gitti.)

Zaptiye Ahmet, millî hassasiyeti dorukta bir isim. Anlattıklarından çok heyecanlı kişiliği olduğunu, nerede bir hareketlenme duysa orada "Zaptiye Ahmet"in bittiğini anlıyorsunuz.

Dursun Gürlek bir vefa örneği göstererek "Zaptiye Ahmet-Cumhuriyet Devrinde Bir Osmanlı Akıncısı" kitabını çıkardı. (Bilge Kültür Sanat Yayınları, 240 s.)

Aynı çevrelerde bulunduğumuz Dursun Gürlek de Zaptiye Ahmet'in ismini ilkin Mehmet Niyazi Özdemir'den duymuş. Kitabın "Mukaddime"sinde okuyoruz:

"Bendeniz 'Zaptiye Ahmet' nâmını ilk defa 1970'li yılların ortalarında duymaya başladım. Özellikle merhum Mehmed Niyazi Özdemir Ağabey'imizin sık sık ondan bahsetmesi, tam bir mücadeleyle geçen kısa hayat hikâyesini anlatırken çarpıcı anekdotlar nakletmesi merhuma duyduğum ilgiyi daha da artırdı." (s. 12).

Öğrenci hareketlerinin başlangıcı Demokrat Parti dönemidir. Darbe adım adım gelirken, İstanbul ve Ankara'da üniversitelerde öğrenciler kamplaşmaya başlamıştı. DP'ye karşı olanlar, kapıları tutuyor, kendileriyle birlikte hareket etmeyenleri üniversitelere sokmuyor, kavgalar çıkıyordu. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Atatürk milliyetçidir 04 Şubat 2021 | 177 Okunma Sen kimin uşağısın?! 03 Şubat 2021 | 605 Okunma Tuğrul Bey ne dedi, fırsatçılar ne anladı? 02 Şubat 2021 | 269 Okunma Milliyetçiliğin azgını nasıl olur? 01 Şubat 2021 | 336 Okunma Eğer Saray, isterse CHP'yi susturabilir 31 Ocak 2021 | 595 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar