Türkler arası iş birliği

Türk Konseyi Kırgızistan'da toplandı. R. T. Erdoğan önemli kararlar alacaklarını söylemişti.Türk Konseyi, Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi'nin kısa adı. Türk Konseyi'ne Turan'ın bir...

Türk Konseyi Kırgızistan'da toplandı. R. T. Erdoğan önemli kararlar alacaklarını söylemişti.

Türk Konseyi, Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi'nin kısa adı. Türk Konseyi'ne Turan'ın bir kolu diyebiliriz.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Türk birliğine önem veriyor. 2009'da Türkiye'ye geldiğinde, TBMM'deki konuşmasında "[Kazakistan'da] bir Türk birliği araştırma merkezi olursa, Türk kültür araştırma merkezi olursa biz tüm dünyaya ulu ecdadımızı tanıtmış oluruz." demişti.

Türk Konseyi fikrini ortaya atan da Nazarbayev'dir. 2009'da Türk ülkelerinin liderlerinin Nahçivan'daki toplantısında bu fikir şekillenmiştir. Kurucu üyeler; Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye'dir.

Alparslan'ın "at kılı" örneğinden bahsetmiştim. Nizamülmülk'ün Siyasetname'sinde yazar. Azerbaycan emiri tayin ettiği Erdem'e bir Bâtınî'ye üst görev verdiği için çok kızmıştı. Bir tutam at kılı getirtir. Birkaçını bir araya toplar, Erdem'den koparmasını ister, Erdem koparır. Kıl destesini kalınlaştırınca Erdem koparamaz. Alparslan gücü böyle tarif eder.

Bir olmalıyız, güçlü olmalıyız.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Atatürk milliyetçidir 04 Şubat 2021 | 177 Okunma Sen kimin uşağısın?! 03 Şubat 2021 | 605 Okunma Tuğrul Bey ne dedi, fırsatçılar ne anladı? 02 Şubat 2021 | 269 Okunma Milliyetçiliğin azgını nasıl olur? 01 Şubat 2021 | 336 Okunma Eğer Saray, isterse CHP'yi susturabilir 31 Ocak 2021 | 595 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar