'Türk Olmak'

Prof. Dr. Cemal Kurnaz verimli bir ilim adamı. Eski Edebiyatçı... Son çıkan kitabı "Türk Olmak". Denemelerini bir araya getirmiş. Post Yayınları'ndan çıktı. Bu yayınevini yöneten Hayri Ataş da...

Prof. Dr. Cemal Kurnaz verimli bir ilim adamı. Eski Edebiyatçı... Son çıkan kitabı "Türk Olmak". Denemelerini bir araya getirmiş. Post Yayınları'ndan çıktı. Bu yayınevini yöneten Hayri Ataş da edebiyatçıdır. Cemal Kurnaz'ı Ankara'da, Hayri Ataş'ı İstanbul'da talebeliklerinde tanıdım.

Cemal Kurnaz için "Eski Edebiyatçı" dedik. İlmî literatürde "Eski Türk Edebiyat" Divan Edebiyatı'nı karşılar. "Yeni Türk Edebiyatı" deyince Batı'yla temasa geçtiğimiz dönemden bugüne yayılır.

Dilde de böyle ayırım vardır. "Eski Türkçe" 13. yüzyıl öncesine, bilinmeyen tarihe kadar uzanan dönem için kullanılır. Eski Anadolu Türkçesi, 13. yüzyıldan 15. yüzyılın sonuna kadar gelir. 15. yüzyılın ortalarından itibaren Arapça ve Farsçanın ağırlığı kendisini belli etmeye başlar. Artık Divan Edebiyatı dönemine girilmiştir.

Türk Edebiyatı kendi içinde de ayrılır. İslâm Öncesi Türk Edebiyatı, Sözlü Edebiyat, Yazılı Edebiyat gibi...

Konumuz edebiyat değil. Ayrıntıya girmeyelim.

Cemal Kurnaz, "Türk Olmak"ta "Türk"ü inşa etmiş. Sözü ona bırakıyorum:

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Atatürk milliyetçidir 04 Şubat 2021 | 176 Okunma Sen kimin uşağısın?! 03 Şubat 2021 | 605 Okunma Tuğrul Bey ne dedi, fırsatçılar ne anladı? 02 Şubat 2021 | 269 Okunma Milliyetçiliğin azgını nasıl olur? 01 Şubat 2021 | 336 Okunma Eğer Saray, isterse CHP'yi susturabilir 31 Ocak 2021 | 594 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar