Turan yolunda Dede Korkut

UNESCO, Dede Korkut destanımızı Dünya Somut Olmayan Kültür Mirası Temsili Listesi'ne kabul etmişti. Birkaç gündür bu haber gündemde. Biz de yazdık.Dede Kokut'umuz Anadolu'da, Azerbaycan'da ve Kazakistan'da ve diğer Türk...

UNESCO, Dede Korkut destanımızı Dünya Somut Olmayan Kültür Mirası Temsili Listesi'ne kabul etmişti. Birkaç gündür bu haber gündemde. Biz de yazdık.

Dede Kokut'umuz Anadolu'da, Azerbaycan'da ve Kazakistan'da ve diğer Türk illerinde biliniyor. Dede Korkut'un Türkçesine baktığımızda, "Kazakistan ve diğer Türk illeri uzak kalmaz mı?" sorusu aklımızsa geliyor. Ayrıca Dede Korkut'un asıl mezarı da Kazakistan'da gösterilir. Yine annesinin Kırgız olduğundan bahsedilir ki, Dede Korkut bütün Türk dünyasının ortak değeridir.

Soy soylayan boy boylayan Dede Korkut üzerine Kazakistan'da ve diğer Trük illerinde araştırmalar yapılmıştır.

Prof. Dr, Ali Berat Alptekin, Kazakistan kaynaklarına Dede Korkut'un doğumuna dair yazdığı makalesinde, bu kaynaklara girmiştir.

Dede Korkut'un mezarına dair bilgiler farklıdır.

Azerbaycan'da Dede Korkut'a izafe edilen mezarlar hakkında Alman seyyah Olearius bilgi vermiştir. Olearius, 1638'de, Derbend'de Korkut'a izafe edilen bir mezarı gördüğünü ve mezarın halk tarafından ziyaret edildiğini yazmıştır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Atatürk milliyetçidir 04 Şubat 2021 | 176 Okunma Sen kimin uşağısın?! 03 Şubat 2021 | 605 Okunma Tuğrul Bey ne dedi, fırsatçılar ne anladı? 02 Şubat 2021 | 269 Okunma Milliyetçiliğin azgını nasıl olur? 01 Şubat 2021 | 336 Okunma Eğer Saray, isterse CHP'yi susturabilir 31 Ocak 2021 | 594 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar