Somut olmayan Dede Korkut!

Şu haberi duydunuz, okudunuz:"Morityus Cumhuriyeti'nin başkenti Port Louis'de, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması 13. Hükûmetler arası Komite Toplantısı'nda, Türk Destanı 'Dede Korkut' UNESCO Dünya Somut Olmayan...

Şu haberi duydunuz, okudunuz:

"Morityus Cumhuriyeti'nin başkenti Port Louis'de, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması 13. Hükûmetler arası Komite Toplantısı'nda, Türk Destanı 'Dede Korkut' UNESCO Dünya Somut Olmayan Kültür Mirası Temsili Listesi'ne oy birliğiyle kabul edildi."

Teklifi Türkiye doğrudan yapmıyor. Kazakistan öncülük ediyor. Teklif, "Kazakistan-Azerbaycan-Türkiye" imzasını taşıyor.

Teklifte neye takıldığınızı biliyorum: "Somut olmayan".

"Kazakistan"ı da soracaksınız... Azerbaycan yanı başımızda ve iç içeyiz. Dede Korkut'un Azerbaycan şivesine çalan diline hepimiz aşinayız. Kazakça ise, Prof. Dr. Reşid Rahmeti Arat gibi söylersek, bir Türk şivesi; Prof. Dr. Talât Tekin gibi söylersek, bir başka Türk dili. Kazakistan, herhâlde "kardeş" Azerbaycan ve Türkiye'ye destek için teklife sahip çıktı. Değil.

Bir şey daha aklınıza takılmıştır: Morityus (Mauritius) Cumhuriyeti Hint Okyanusu'nda, Madagaskar yakınında bir ada devletiymiş. UNESCO üyeleri o adaya karar almaya gitmişler!

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Atatürk milliyetçidir 04 Şubat 2021 | 176 Okunma Sen kimin uşağısın?! 03 Şubat 2021 | 605 Okunma Tuğrul Bey ne dedi, fırsatçılar ne anladı? 02 Şubat 2021 | 269 Okunma Milliyetçiliğin azgını nasıl olur? 01 Şubat 2021 | 336 Okunma Eğer Saray, isterse CHP'yi susturabilir 31 Ocak 2021 | 594 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar