Kazasız belasız seçim

Herkes bu seçimin önemini idrak ediyor.31 Mart'a kilitlendik... 31 Mart'ın tarihimizde de ayrı bir önemi var. Rumî takvime göre 31 Mart'ta İttihatçılara karşı isyan patlak verdiği için bu tarihle anılıyor....

Herkes bu seçimin önemini idrak ediyor.

31 Mart'a kilitlendik... 31 Mart'ın tarihimizde de ayrı bir önemi var. Rumî takvime göre 31 Mart'ta İttihatçılara karşı isyan patlak verdiği için bu tarihle anılıyor. Milâdî takvime göre 13 Nisan 1909.

31 Mart Vak'a'sının akabinde Abdülhamit tahttan indirilmiştir.

"Mürteci", "irticacı", "şeriatçı" ithamları 31 Mart'ta zuhur etmiştir.

Mesele basit: Volkan gazetesinden Derviş Vahdeti ve Ahrar Fırkası, daha iktidara tam sahip olamamış İttihatçılara karşı ateşli bir propagandaya girişmişler ve "mutlak" idareye dönmek istemişlerdir. Alaylı subaylarla mektepli subayların çekişmelerinin rolü büyüktü. Alaylılar, mektepliler "kâfir" diye halkı kışkırtıyorlardı.

İttihatçıların asayişsizliği bastırmak için Balkanlardan getirdikleri Avcı Taburu bile bu kargaşanın içinde savrulmuş, nihayet Meclis-i Mebusan'ın önünde toplananlar, bazı gazetecileri ve subayları öldürmüşlerdir. O ünlü Hareket Ordusu Selanik'ten gelerek isyanı bastırmıştır. (Hareket Ordusu'nun kurmay başkanı başlangıçta Mustafa Kemal'di. O sıra Berlin'de bulunan Enver, İstanbul'a yaklaştığında yetişerek kurmay başkanlığını almıştır. M. Kemal Paşa ile Enver Paşa'nın uyuşmazlıklarının bir sebebi de, M. Kemal'in elinden alınan kurmay başkanlığı olabilir mi?)

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Atatürk milliyetçidir 04 Şubat 2021 | 176 Okunma Sen kimin uşağısın?! 03 Şubat 2021 | 605 Okunma Tuğrul Bey ne dedi, fırsatçılar ne anladı? 02 Şubat 2021 | 269 Okunma Milliyetçiliğin azgını nasıl olur? 01 Şubat 2021 | 336 Okunma Eğer Saray, isterse CHP'yi susturabilir 31 Ocak 2021 | 594 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar