'Hümanizm ve Türkiye'

Hümanizm çok tartışılan bir kavram. Hümanistsen, insanı seviyorsun. Öyle değil. Prof. Dr. Yümni Sezen bu kavramı derinliğine inceledi; "Hümanizm ve Türkiye" kitabını ortaya koydu. (İz Yayıncılık...

Hümanizm çok tartışılan bir kavram. Hümanistsen, insanı seviyorsun. Öyle değil.

Prof. Dr. Yümni Sezen bu kavramı derinliğine inceledi; "Hümanizm ve Türkiye" kitabını ortaya koydu. (İz Yayıncılık, 622 s.)

Yümni Sezen Hoca, kalıpları kırıyor. Bir kitabının daha adını vermeden geçemeyeceğim: "İslâm'ın Sosyolojik Yorumu". Şu zamanda okunması gereken kitap. "Genelde sosyoloji, özelde de din sosyolojisinin kavram sistemine başvurarak İslâmî ilkeler açısından toplum gerçeğini din ve toplum ilişkilerini, sosyal norm ve müesseseleriyle İslâm dinini, sosyal değişme karşısında İslâm"ı ele alıyor.

Neden hümanizm ve sosyolojiyi yan yana getirdim? Her köşede imam hatipler açan, yapabilse bütün fakülteleri ilâhiyata çevirecek bir "İslâmcı" hükûmet zamanında "İslâm" tartışılır hâle geliyor. "Deizim", "ateizm" havalarda uçuşuyor. Muhabir sokakta kadınını, erkeğini çeviriyor, inancını soruyor. Çokluk ya deistim, diyor ya ateistim... "İnanç" sokağa düşmüşse, önce iktidardakiler düşünmelidir.

Hocamızın "Hümanizm ve Türkiye" eserinin bölümlerine baktığımızda kitabın önemi ortaya çıkıyor:

Felsefe, Tarih ve Sosyoloji Açısından Hümanizm / İslâm ve Hümanizm / Atatürk Devrimleri ve Hümanizm.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Atatürk milliyetçidir 04 Şubat 2021 | 176 Okunma Sen kimin uşağısın?! 03 Şubat 2021 | 605 Okunma Tuğrul Bey ne dedi, fırsatçılar ne anladı? 02 Şubat 2021 | 269 Okunma Milliyetçiliğin azgını nasıl olur? 01 Şubat 2021 | 336 Okunma Eğer Saray, isterse CHP'yi susturabilir 31 Ocak 2021 | 593 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar