​​​​​​​Batı Trakya Türklerinin Lozan'dan doğan hakları (2)

Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Müdürü Prof. Dr.  Selma Ünlü Yel'e, Lozan'ın 96. yılı münasebetiyle, Batı Trakya Türklerinin haklarını elde edip edemediklerin sormuştum. 

- Kâğıt üzerinde bu kadar detaylı düşünülüp, hak ve hukuklarının koruma altına alındığı görüntüsü oluşturulmuş olan Batı Trakya Türkleri bu hakların ne kadarını kullanabilmiş, ya da AB üyesi ülke olarak Yunanistan ne kadarının uygulanmasını mümkün kılmıştır? Aynı soruları Türkiye'deki azınlıklar için de sormak mümkündür elbette.

Selma Ünlü Yel: Bu durumda acı bir tablo çıkar karşımıza: Lozan'da Türklerle ilgili "Müslüman azınlık" ifadesinin geçtiği bir gerçektir. Ama aynı zamanda AİHM'de Türk ifadesi geçmektedir. Ama Yunanistan özellikle Müslüman azınlık ifadesini kullanmakta ısrar etmektedir. Bir diğer konu, Batı Trakya'da Müslümanlar, Lozan'a göre, inandıkları gibi yaşayabilme imkânını kullanabiliyorlar mı? Bu sorunun cevabı ne yazık ki mütekabiliyet esası çerçevesinde baktığımızda da Batı Trakya Müslümanlarının (Türkler) kendi seçtikleri baş müftü değil, atanan bir baş müftüyle yönetilmekte oldukları gerçeğidir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Atatürk milliyetçidir 04 Şubat 2021 | 176 Okunma Sen kimin uşağısın?! 03 Şubat 2021 | 605 Okunma Tuğrul Bey ne dedi, fırsatçılar ne anladı? 02 Şubat 2021 | 269 Okunma Milliyetçiliğin azgını nasıl olur? 01 Şubat 2021 | 336 Okunma Eğer Saray, isterse CHP'yi susturabilir 31 Ocak 2021 | 593 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar