'Bask ve İrlanda modelleri Türkiye'ye uymaz' (4)

Saray sık sık adalet reformundan bahsetse de AYM'nin son Osman Kavala kararından sonra pek bir şeyin değişmeyeceğini gösterdi. Artık Saray erkânı AYM'de çokluğu sağladı. İstedikleri hükmü...

Saray sık sık adalet reformundan bahsetse de AYM'nin son Osman Kavala kararından sonra pek bir şeyin değişmeyeceğini gösterdi. Artık Saray erkânı AYM'de çokluğu sağladı. İstedikleri hükmü çıkartacaklar. Bunlar tartışılacak. Şimdilik geçiyoruz.

Prof. Dr. Özcan Başkan'ın HDP/PKK'nın parçalayıcı, sun'î tarih inşası üzerinde duruyoruz. Durmamızın bir sebebi de Reis'in sık bahsettiği "adalet reformu"dan, HDP'liler ve etnikçilikte paralel düşünenler, makalesini esas aldığım "arı Türkçeci" merhum hocanın çok hoşuna gideceğini bildiğim bir kelimeyle ifade edecek olursak, "çıkarım" yaptılar ve bayağı umutlandılar.

Etnikçilerin sun'î tarih inşasında, Bask ve İrlanda örneklerin sık vermeleri Güneydoğu'muzla hiçbir surette benzeşmeyeceğini, "Galya" örneğinde de görüyoruz. Özcan Başkan, Galya'dan da bahsettikten sonra sözü "Kurdistan"a getiriyor:

"Fran­sa halkı temelde Kelt kökenlidir; ülkelerinin adı da 'Galya'dır. Fakat burayı, Germen kökenli Franklar ele geçirmiş; bölgenin adı da, 'Frankiya', yani 'Fransa' olmuştur. Şimdi, aradan 1300 yıl geçtikten sonra, "burası 'Frank/Frans' bölgesidir" diye, veya "burada bir zamanlar Franklar egemen olmuşlardı" diye, Fransa'yı bir 'Germen/Alman ülkesi' saymak, veya Fransa'yı Almanya'ya katma­ya çalışmak, düşünülecek bir şey olmasa ge­rektir. Yeni Batılı atlaslarda kimi kez yazılan 'Kürdistan' sözcüğündeki /-İstan/ takısı­na göre, bu bir Farsça sözcüktür. Ne var ki, eski İran imparatorluğu, ancak 1499 yılında kurulan Safevi devletinden sonradır ki kimliğini yeniden kazanmıştır. Bu durumda, 'Kürdistan' sözcüğü ancak 500 yıllık olsa ge­rektir. Eğer Eski ve Orta Çağ dönemlerinde böyle ayrık bir bölge bulunsaydı, o zaman at­laslarda 'Kurdia' gibi bir ad gösterilirdi.

Demek ki, tarih boyutunda kesiksiz bir çizgi gösteren, ayrık bir 'Kürt-ili' bölgesi hiçbir zaman olmamıştır. Özellikle Türkiye'nin güney-doğusu, yüzyıllar boyunca, şu gibi halkların ve devletlerin egemenliklerinde kalmıştır: Akadlar, Amurrular, Hurriler, Mitanniler, Hititler, Asurlular, Medler, Persler, Makedonyalılar, Romalılar, Bizans­lılar, Araplar, Selçuklular ve Osmanlılar. Bu bakımdan, Anadolu'ya gelen Türkler, burada zaten var olan bir Kürt devletini ortadan kaldırmış değillerdir ki.

Bu durumda, Kürtler, zaman içinde geri­ye giderek, kendilerini Medlere bağlama gereğini duymuşlardır. Fakat, böyle bir bağ­lantı için ortada bir kanıt da yoktur. Medler bugün İran denilen bölgeye MÖ 1300 yılla­rında gelmişlerdir. Fakat, bir devlet olarak, MÖ 625-550 tarihleri arasında, ancak 75 yıl egemenlik sürmüşlerdir. Bu kadar kısa bir süre içerisinde, 'Kürtlerin atası' varsayılan Med kökenli insanlar, tüm Anadolu'ya, İran'a, Irak'a, Suriye'ye, Azerbaycan'a ka­dar yayılıp, adına şimdi 'Kürdistan' denilen bu geniş bölgede etnik bir topluluk oluştura­mazlardı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Atatürk milliyetçidir 04 Şubat 2021 | 176 Okunma Sen kimin uşağısın?! 03 Şubat 2021 | 605 Okunma Tuğrul Bey ne dedi, fırsatçılar ne anladı? 02 Şubat 2021 | 269 Okunma Milliyetçiliğin azgını nasıl olur? 01 Şubat 2021 | 336 Okunma Eğer Saray, isterse CHP'yi susturabilir 31 Ocak 2021 | 593 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar