Milyon taşı

Milyon taşı pek çoğunuzun duymadığı bir deyimdir mutlaka. Anlamı şu: Diyelim ki devasa bir imparatorluksunuz. Egemenliğiniz altındaki topraklardan yönetim merkezinize uzanacak yolların uzunluğu nedir? Yolların...

Milyon taşı pek çoğunuzun duymadığı bir deyimdir mutlaka. Anlamı şu: Diyelim ki devasa bir imparatorluksunuz. Egemenliğiniz altındaki topraklardan yönetim merkezinize uzanacak yolların uzunluğu nedir? Yolların yönü neye göre belirlenecektir? İşte bu Milyon taşı o işe yararmış. Önce Batı Roma, daha sonra Doğu Roma başkentlerine bu taşı dikmiş. 

Tüm imparatorluk bu taşa göre şekillenmiş bir anlamda. Bu taş yolları uzunluğunu belirlemenin yanı sıra bir başka işe de yarıyordu mutlaka. O da, taşın dikildiği yer bir anlamda dünyanın merkezi kabul ediliyordu. Yani tüm dünyaya diyordunuz ki: "Burası benim başkentim. Dünyanın Merkezi’dir" İşte bu 'Milyon taşı' İstanbul Sultanahmet’te durur, taa dördüncü yüzyıldan beri.  

Şimdi adını bu taştan alan büyük bir proje hayata geçiriliyor. İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Turizm polisi yoğun bir çalışmaya başlamış durumda. Müthiş de bir plan hazırlanmış. Detayları zaten dün biz dahil, gazetelerde vardı. Ben gazetelerde yer almayan bölümünü anlatmak isterim.

Öncelikle, Turizm polisi bu proje ile İstanbul'da tüm turizm ile alakalı meslek örgütlerini işe katmış. Hepsi elini bu taşın altına koyuyor. Bundan sonra Turizm polisi İstanbul'a ziyarete gelen tüm turistlerin hayatını daha da kolaylaştıracak. Sizleri şunu söyleyebilirim. Turizmde model kabul edilen ülkelerde ne varsa artık burada da o olacak. Bunun için müthiş bir koordinasyon gerekiyor. Umarım diğer kurumlar da bu işin önemini fark eder de "Turizm de sıkıntı" başlıklarının yerini olumlu şeyler alır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sahte iltica 09 Nisan 2018 | 675 Okunma Sadece bilet parası yetmez 03 Nisan 2018 | 583 Okunma Ülke batsın ki bana yer açılsın 02 Nisan 2018 | 466 Okunma Türkiye kadar taş düşsün başınıza 26 Mart 2018 | 341 Okunma Milliyet ikinci kez Hürriyet'i alıyor 23 Mart 2018 | 1.036 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar