Marx'ın damadının ruhu Çeşme'deydi

Haberi ilk okuduğumda “Ahaa” dedim. İşte Paul Lafargue. Tıpkı ona benziyor. Ama burası Türkiye. Altından başka birşey, yani bir cinayet, bir gasp falan çıkar diye bekledim. Değilmiş. O yüzden...

Haberi ilk okuduğumda “Ahaa” dedim. İşte Paul Lafargue. Tıpkı ona benziyor. Ama burası Türkiye. Altından başka birşey, yani bir cinayet, bir gasp falan çıkar diye bekledim. Değilmiş. O yüzden Çeşme’de yaşanan olay ile başka bir çağda, başka bir yerde yaşanan iki olayın nasıl birbirine benzediklerini anlatmak isterim.

İki, yaşını almış insan. İki eş. 50 yıl boyunca birbirlerine kol kanat germişler. Derken biri kanser olmuş. Oğulları başka bir ülkede, hatta kıtada. Biri 70, diğeri 71 yaşında. Belli ki çok seviyorlar birbirlerini. Onsuz yaşayamayacağını düşünecek kadar. Her ölüm kötü. Hele intiharın ahlaksal olarak sorgulanacak bir çok yönü de var. Ama kimileri diğeri olmadan bu hayata katlanamayacağını düşünüyor. 

Vasiyet mektubu yazıp, sevdiklerine mesajlar atıp birlikte yürümüşler denize. Hayatlarına son vermişler.

Diyeceksiniz ki, “İyi de bu Paul Lafargue kim kardeşim?” Alsında sol terminolojiye aşina olanlar iyi tanırlar kendisini. Lafargue bir Marxist. Hem inanç olarak hem de akraba olarak. Çünkü Marx’ın küçük kızıyla evli. Damat yani. 

Küba’da doğmuş. 9 yaşındayken ailesi ile birlikte Fransa’ya göçmüş. O dönemde sol harekete katılmış. Ve dönemin iz bırakan düşünce adamı Marx ile tanışınca hayatı değişmiş. Hem de tümüyle. Çünkü Marx’ın kızı Laura’ya âşık olmuş ve evlenmiş. 

Art arda doğan üç çocuğunu da kaybedince eğitimini gördüğü tıptan soğumuş. Bu tarihten sonra artık sosyalist bir düşünce ve eylem adamına dönmüş.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sahte iltica 09 Nisan 2018 | 675 Okunma Sadece bilet parası yetmez 03 Nisan 2018 | 583 Okunma Ülke batsın ki bana yer açılsın 02 Nisan 2018 | 466 Okunma Türkiye kadar taş düşsün başınıza 26 Mart 2018 | 341 Okunma Milliyet ikinci kez Hürriyet'i alıyor 23 Mart 2018 | 1.036 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar