İstenmiyorsan gitme arkadaş

Gurur kırıcı değil mi? Ayırımcı, uzaklaştırıcı. Trump’ın bazı ülke vatandaşlarının vizelerini iptal etmesinden ve 90 gün süre ile yeni vize verilmemesini emretmesinden bahsediyorum. Belli ki...

Gurur kırıcı değil mi? Ayırımcı, uzaklaştırıcı. Trump’ın bazı ülke vatandaşlarının vizelerini iptal etmesinden ve 90 gün süre ile yeni vize verilmemesini emretmesinden bahsediyorum. Belli ki bayağı bayağı gürültü koparacak.

Başkan, seçim döneminde söz verdiğini uyguladı. Süpriz değil yani. Belki, bir süre sonra vazgeçecek. Veya genişleterek devam edecek. Süresi ve nedeni ne olursa olsun küçültücü bir davranış. Zaten vizenin kendisi aşağılayıcı bir tavır.

Neden vizeye ihtiyaç duyulduğu da ortada. Maalesef dünyanın gelir dağılımı tepe taklak. Yani azıcık zenginler, servetin çoğuna sahip. Bu dünyada böyle iken tek tek neredeyse her ülkede de durum bu. Amerika’nın içinde de benzer bir durum, mesela Pakistan’da da.

Emperyalizm, kolonyalizm ve ardından vahşi kapitalizm bunu oluşturdu. Kimileri servete ve rahat yaşama kavuşurken, kimileri açlığa teslim edildi.

Zengin ülkeler de buna çanak tuttu. Bir yandan doğal kaynak transferi ile sömürü düzeni devam ettirilirken, diğer yandan fakir ülkelerdeki halkların kontrol altında tutulması için diktatoryal yönetimlere ‘destek’ verildi. Kimi ülkeler “Yüksek” standartta görülüp demokrasi ile taçlanması istenirken kimileri karanlık, baskıcı rejimlerin eline bırakıldı.

Daha sonra sadece doğal kaynak transferinin yeterli gelmediği görüldü. Daha çok mal alınıp satılmalı, daha çok ticaret yapılmalıydı. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sahte iltica 09 Nisan 2018 | 675 Okunma Sadece bilet parası yetmez 03 Nisan 2018 | 583 Okunma Ülke batsın ki bana yer açılsın 02 Nisan 2018 | 466 Okunma Türkiye kadar taş düşsün başınıza 26 Mart 2018 | 341 Okunma Milliyet ikinci kez Hürriyet'i alıyor 23 Mart 2018 | 1.036 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar