HZ. Muhammed: Allah'ın Elçisi (2)

Mecid Mecidi’nin bu filmi üzerinden başlayan tartışma (iki film daha yapılacağının açıklanması üzerine) daha çook uzar... Film, film olarak tartışılmayıp, içeriği ve temsil ettiği...

Mecid Mecidi’nin bu filmi üzerinden başlayan tartışma (iki film daha yapılacağının açıklanması üzerine) daha çook uzar... Film, film olarak tartışılmayıp, içeriği ve temsil ettiği değerler üzerinden masaya yatırılıyor. Belki böyle olması da normal. Çünkü İslam’ın “En kutsal”ını anlatıyor. Filmin İran yapımı olması beraberinde de ister istemez 1400 yıllık Sünni – Şii çekişmesini gündeme getiriyor.

Dini bilgim bu işin temelini tartışanlar karşısında bir “Hiç” sayılacağı için gazeteci olmanın kolaylığından faydalanıp hepsini derledim. 

Tartışmanın en temel noktası, böyle bir filmin yapılıp yapılmayacağı konusunda. 

Bir görüş, Resul Allah’ın filminin yapılmaması gerektiğini savunuyor. Bu görüşe göre İsevi ve Museviler Peygamberlerini filmlere konu ederek zaten çok kötü birşey yapıyorlar. Prof. Dr. Cevat Akşit Hoca’nın deyişiyle, “Din oyuncak değildir. Kurtarıcımız efendimiz peygamberimiz (S.A.V.) popüler kültürün bir parçası haline getirilemez.” Karşı görüş ise sinemanın artık hayatın bir gerçeği olduğunu, Hz. Peygamberi hangi vasıta ile olursa olsun anlatmanın yanlış olmayacağı şeklinde.

Aslında daha filmin afişini ilk gördüğümde ben de şaşırdım. Çünkü gerçekten İsevi anlatıya-filmlere bir öykünme var gibi geldi. Zaten size sunduğum fotoğraflara bakarsanız, benzeşmeyi görürsünüz. Böylesi bir benzeşme bana göre de hem gereksiz, hem de yanlış.

İkinci tartışma ise, Hz. Peygamberin sadece yüzünün mü, yoksa vücudunun, ellerinin kollarının yani herhangi bir uzvunun mu gösterilmeyeceği şeklinde.

İran geleneği, bu durumu sadece yüzünü göstermemek olarak uyguluyor. Onlar yalnızca Hz. Peygamber’in değil, Hz. Ali’nin konu edildiği ve bolca çekilen filmlerde de aynı yöntemi kullanıyor. 

Karşı çıkanlar, Hristiyanları örnek veriyor. İsa ikonlarını karşılarına alıp ibadet edilmesi ile karşılaştırıp, “Eğer böyle bir filmle Hz. Muhammed (S.A.V.) Efendimizi de resmetmeye ve suretini göstermeye çalışırsanız, iş Hristiyanların âdetine döner” diyorlar. Bu görüş, sadece Hz. Muhammed (S.A.V) değil, Hz. Ebubekir (R.A.), Hz. Öm

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sahte iltica 09 Nisan 2018 | 675 Okunma Sadece bilet parası yetmez 03 Nisan 2018 | 583 Okunma Ülke batsın ki bana yer açılsın 02 Nisan 2018 | 466 Okunma Türkiye kadar taş düşsün başınıza 26 Mart 2018 | 341 Okunma Milliyet ikinci kez Hürriyet'i alıyor 23 Mart 2018 | 1.036 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar