Benim milletim işini bilir

Çok uyumlu insanlardır bin yıllardır bu topraklarda yaşayanlar. Her türlü melaneti yaşarlar yine de var olmanın bir yolunu bulurlar. Öyle siyasi şeyler söylemek değil amacım. Günlük yaşamdan bahsediyorum....

Çok uyumlu insanlardır bin yıllardır bu topraklarda yaşayanlar. Her türlü melaneti yaşarlar yine de var olmanın bir yolunu bulurlar. Öyle siyasi şeyler söylemek değil amacım. Günlük yaşamdan bahsediyorum. Hayatın “Gerçek” gerçeklerinden.

Mesela, sigaraya zam yapılır, bir anda kaçak tütün patlar. Herkes sigara sarmayı öğrenir. Sigaraya bir zam daha yapılır, köşe bucak arar kaçak sigara bulur. Zamlar devam eder evde kendisine nargile sarmayı öğrenir. 

Kapalı alanda sigara yasağı getirilir, herkes kışları donma, yazları pişme pahasına sokakta oturur. Yüz milyonlar gömülmüş alışveriş merkezlerine girmemeye başlar. 

Hemen yeni bir sektör oluşturulur. Açık alan ısıtması veya soğutması. Devasa ısıtıcılar, pervaneler çıkar ortalığa. Bundan da para kazanmanın yolunu bulurlar. Sonunda önceki gün açıklandığı gibi hükümet alışılmış yarıyıl zammını yapmaz sigaraya.

Alkollü içkilere yüksek vergi getirilir, herkes kimyager kesilir. İnternette nasıl rakı yapılacağını anlatan videolarla dolar. Bir vergi daha artırılır bu kez ülkeye kaçak rakı akımı başlar. Kör olmuş, ölmüş umurlarında değildir. İstediğine ucuz yollu ulaşır ya. Kimileri Alevi büyükleri ararlar. Köylerinde boğma rakı geleneği olan. Bu toprakların insanları bilirler ki binlerce yıldır Anadolu’da köylerde üretilebilir bu zıkkım. Onlardan doğal yolla rakı yapmayı öğrenmeye çalışır. “Vişne yaprağı bulacaksın bolca, kazanın ağzını hamurla mühürleyeceksin gibi.” Tamircilerde düdüklü tencerelere termometre taktıranlar görülür. Kazayla evi havaya uçurmasınlar diye. Balkan göçmenleri de bilir bu işi. Erik rakısı hayli de popülerdir akşamcılar arasında. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sahte iltica 09 Nisan 2018 | 675 Okunma Sadece bilet parası yetmez 03 Nisan 2018 | 583 Okunma Ülke batsın ki bana yer açılsın 02 Nisan 2018 | 466 Okunma Türkiye kadar taş düşsün başınıza 26 Mart 2018 | 341 Okunma Milliyet ikinci kez Hürriyet'i alıyor 23 Mart 2018 | 1.036 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar