Sezen’in Adem’le Havva’sı

Karar Gazetesi Yazarı Akif Beki’nin bugünkü (18.01.2022) Sezen’in Adem’le Havva’sı başlıklı yazısı.

Adem ile Havva, başka dillerde de ilk insanların adıdır. Ama her Adem, Hz. Adem değil. Her Havva da Hz. Havva...

Sezen Aksu, yeniden paylaştığı eski bir şarkısında Adem ile Havva’ya “cahil” demiş. Hz. Adem babamızla Hz. Havva anamıza dil uzatmakla suçlanıyor.

Dini değerleri aşağılamaktan savcılığa bile ihbar edildi.

İslam’ın ilk peygamberine ve eşine hakaret kastı çıkarıldı o şarkı sözlerinden.

İşte bu, salt cehaletle açıklanamayacak bir tutum.

Ademoğlu, Adem isminin nereden geldiğini merak etmez mi? Dinini öğrenmez mi, kutsayıp koruduğu şeyi araştırmaz mı? Bir güne bir gün İslam Ansiklopedisi’ni açıp bakmaz mı?

Cahillikten olsa giderilir...

Adem ile Havva isimleri, din dışı metinlerde de var. Hatta kökenleri, dini ve kutsal metinlerden önceye götürülüyor. Bakınız; İslam Ansiklopedisi.

İlk erkek ve kadın isimleri olarak, Sümer dili ve efsanelerinden türedikleri düşünülüyor.

Eski Ahit’te ise Adem, insanın atası ve ilk peygambere verilen özel ad değil sadece. Daha çok insan türünün ortak adı olarak kullanılıyor.

Gelelim Sezen’deki kullanımına:

“Binmişiz bir alâmate, gidiyoruz kıyamete. Selam söyleyin o cahil Havva ile Adem’e...”

Şimdi burada geçtiği haliyle Adem ve Havva, niye erkek ve kadına gönderme diye tür isimleri olarak anlaşılmasın? Ve insana cahil demek, neden dini değerlere hakaret olsun?

Adem denildiğinde illa İslam peygamberi Hz. Adem kastedilmiyordur. Eski Ahit’te böyle mesela. Çok mu zor bunu anlamak, ayırt etmek?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bahçeli yaptı yine yapacağını 26 Nisan 2024 | 2.121 Okunma Yeni Anayasa neyi değiştirir? 25 Nisan 2024 | 548 Okunma Türkiye Yüzyılı THY yöneticilerine güzelmiş 24 Nisan 2024 | 1.339 Okunma Bahçeli iktidara ne demeye çalışıyor? 22 Nisan 2024 | 169 Okunma Yemek yerine kazığı kimden yiyoruz? 20 Nisan 2024 | 2.175 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar 1 yorum