Çavuşoğlu Mars’tan Mogherini Venüs’ten mi?

LÜTFEN 5 dakikanızı ayırın ve aşağıdaki diyaloğu sonuna kadar okuyun. AB dışişleri bakanlarının Malta zirvesi müjdelerle sonuçlandı, sevindirici haberlere konu oldu. Krizin...

LÜTFEN 5 dakikanızı ayırın ve aşağıdaki diyaloğu sonuna kadar okuyun.

AB dışişleri bakanlarının Malta zirvesi müjdelerle sonuçlandı, sevindirici haberlere konu oldu.

Krizin çözüldüğü, derslerini aldıkları, artık akıllandıkları, imana geldikleri ve barışmak istedikleri, Türkiye’ye zeytin dalı uzattıkları filan gibi hoş başlıklara maruz kaldınız.

Ama yarın öbür gün ‘bu da nereden çıktı, hani restleşmeler bitmiş, hani uzlaşma sağlanmıştı’ dedirtecek hayal kırıklıkları yaşamak istemiyorsanız... Hep başlıkların boş tarafına değil, biraz da altlarındaki dolu taraflara bakın.

VAR SANKİ BİR TERSLİK

Rahatlatıcı haberler, AB Komiseri Mogherini ile Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun beyanatlarına dayanıyor.

İkili görüşmelerinden sonra ayrı ayrı konuştular.

Karşılaştırmalı okumanız için açıklamaları diyalog şeklinde düzenledim.

Bakın bakalım, birbirlerini doğru anlamışlar mı? Yansıtılan iyimserlik havası gerçekçi mi? Sarf ettikleri o tatlı sözlerden siz de aynı sonucu çıkarıyor musunuz? Yoksa görünür bir iletişim kazası bariz bariz yaklaşıyor mu?

KAZA GELİYORUM DİYOR


MOGHERİNİ: Türkiye dahil, her egemen ülkenin kendi yönetim sistemini belirleme hakkını tanıyoruz. İtirazların farkında olmakla birlikte referandum sonuçlarına saygı duyuyoruz... Türkiye’nin uymasını beklediğimiz ilkeler var. Özellikle de insan hakları, demokrasi, hukukun üstünlüğü, medya özgürlüğü ve idam cezasıyla ilgili. Bu konuda Avrupa Konseyi ile çok yakın çalışma konusunda kararlıyız.

ÇAVUŞOĞLU: AKPM’de alınan kararın sorumlusu Türkiye değil. Gözlemci diye gönderilen raportörler hayır kampanyalarına katıldı. Bazıları da PKK’ya destek verdi. Yazdıkları raporların bir geçerliliği yok. Muhataplarıma ifade ettim.

‘HER ŞEY UYGULAMAYA BAĞLI’

MOGHERİNİ: Değişikliğin uygulanmasıyla ilgili değerlendirmeyi, Venedik Komisyonu’nun tavsiyeleriyle AGİT gözlemcilerinin son raporuna göre yapmayı bekliyoruz... İstikrarlı, güçlü, başarılı ve demokratik bir Türkiye, AB’nin yararına. Niyetimiz hiçbir zaman Türkiye’ye ve Türk halkına zarar vermek değil, olmayacak da. Tam tersine, yapıcı işbirliği arayışındayız.

ÇAVUŞOĞLU: Geçen haftadan sonra olumsuz hava değişti. Ben bu olumlu havayı gördüm, hatalarını anladıklarını da gördüm, eğer samimilerse... Ama samimi olmazlarsa hava yarın yine hemen dağılabilir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bahçeli yaptı yine yapacağını 26 Nisan 2024 | 3.149 Okunma Yeni Anayasa neyi değiştirir? 25 Nisan 2024 | 570 Okunma Türkiye Yüzyılı THY yöneticilerine güzelmiş 24 Nisan 2024 | 1.341 Okunma Bahçeli iktidara ne demeye çalışıyor? 22 Nisan 2024 | 169 Okunma Yemek yerine kazığı kimden yiyoruz? 20 Nisan 2024 | 2.177 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar