İç güçler

“Dış Güçler”i yazdım dün. “Dış güçler”in her zaman tehdit olmayabileceğini, onların bile ülke için potansiyel imkân haline getirilebileceğini, bunun da makul – rasyonel...

“Dış Güçler”i yazdım dün. “Dış güçler”in her zaman tehdit olmayabileceğini, onların bile ülke için potansiyel imkân haline getirilebileceğini, bunun da makul – rasyonel yöntemleri bulunduğunu belirttim.
Tabii ki bir ülke için asıl güç, “içerde”dir. “İç güç”tür. “İç güç”ünü kullanamayan ülkeye, “Elden gelen öğün olmaz, olsa da vaktinde bulunmaz.”

“İç güç” geliştirilebilir bir şeydir.

Mesela, Uzakdoğu sporları, beden – ruh ilişkisini geliştirerek gerektiği zaman insanın olağan dışı bir direnç kazanabildiğini ortaya koyar.

Yoga – meditasyon başka iç direnç geliştirme yollarıdır.

Bizim kültürümüzde, mesela tasavvufi eğitim yöntemleri, sanılanın ya da görülenin aksine temelde iç gücü besleme disiplinidir. Diyelim murakabe, kişiyi Yaratan ile çok daha diri ilişki kurabilmeye yöneltir. Diyelim tefekkür-i mevt, ölüm korkusunu giderip, hayatla daha diri ilişki kurma tecrübesini temin eder.

Psiko-terapiler iç güç aşınması durumunda yeniden toparlanmayı temin etmeye yönelik...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Akşener - Ağalığın ve liderliğin raconu 26 Nisan 2024 | 2.222 Okunma Tarikatlar, medya ve görünürlük 25 Nisan 2024 | 4.076 Okunma Hamas etrafında... 23 Nisan 2024 | 2.364 Okunma Filistin sınavında iktidar 21 Nisan 2024 | 764 Okunma Bardakoğlu’nun mülakatı - Bilim insanları konuşmalı 19 Nisan 2024 | 1.163 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar