Halkta panik iktidarda çaresizlik

Karar Gazetesi Yazarı Ahmet Taşgetiren'in bugünkü (10.03.2022)'' Halkta panik iktidarda çaresizlik'' başlıklı yazısı.

Belli ki MHP lideri Bahçeli “Türk milletinin asaleti” ile bağdaştıramıyor. Şu marketlerdeki ucuz yağ boğuşmasını… Şu sözler bu infialin yansıması: “Ucuz yağ alabilmek için marketlere yığınak yapılması, insanlarımızın birbirinin üstüne çıkma pahasına yağ almak için telaşlanması bize yakışmayan, vakarımızı ve sağduyumuzu yansıtmayan köhne görüntülerdir.”

Köhne görüntüler…

Oysa insan bu. Bazen tanınmaz olur.

Daha yeni okudum Primo Levi’nin “Bunlar da mı İnsan?” kitabını. Levi bir İtalyan Yahudisi. Bir Alman toplama kampında, bir çok Avrupa ülkesinden toplanıp getirilen çok farklı mesleklere mensup Yahudilerle birlikte yaşadığı bir yılı anlatıyor. Kitabın kapağına yansıyan soru, aynı ırktan - dinden, aynı düşmanlığa hedef olan, aynı mağduriyeti yaşayan, dolayısıyla dayanışma içinde olması beklenen insanların açlık, susuzluk, hastalık, aşağılanma ortamında nasıl insani duyarlılıklarını kaybettiği, birbirinin kaşığını, yemek kabını, ayakkabısını, hatta giydiği kamp giysisinin yamalarını çalacak hale geldiği, yanı başındaki yatakta can veren insanlara duyarsızlaştığı durumu ifade ediyor.

“Kıtlık bilinci” diye tanımlıyor galiba psikologlar bunu. Yemek araştırmacıları, toplumların birçok yemek türünün, böyle ortamlarda ortaya çıktığını yazarlar.

Sayın Bahçeli, böyle bir ortamı yaşamamış olabilir. Ama şu an iktidarın bir tür ortağı olarak, evet, aslında çok asil olan insanların bile böyle bir duygu anaforu içinde birbirini parçalar hale gelebileceğini görmek ve sebebini anlamak durumunda.

İnsanlar, çoğu emekli insanlar, kadınlar, saatlerce soğukta beklemek pahasına neden ucuz ekmek kuyruğuna giriyor? Neden “ucuz et”, “ucuz ayçiçek yağı” ucuz şu bu…. insanların duygularını allak bullak ediyor. Neden akaryakıt zammı beklentisi akaryakıt istasyonları önünde binlerce araçlık kuyruklara yol açıyor? Neden bir çuval bedava kömür için kadın – erkek insanlar birbirini çiğniyor?

“Bize yakışmayan, vakarımızı, sağduyumuzu yansıtmayan köhne görüntüler…”

Bir de yargılıyorsunuz o perişanlık içine sürüklenen insanları…

Sor bakalım neden? Neden bir insan, üç kuruşluk indirim için market market dolaşır?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Söğütözü zirvesi 03 Mayıs 2024 | 1.725 Okunma Başka türlüsü mümkün müydü? 02 Mayıs 2024 | 1.973 Okunma Türkiye Yüzyılı - Maarif Modeli 30 Nisan 2024 | 1.137 Okunma Zirvedeki görüşmenin psikolojisi 28 Nisan 2024 | 507 Okunma Akşener - Ağalığın ve liderliğin raconu 26 Nisan 2024 | 3.505 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar