Zirveye Erdoğan’ın çağrısı damgasını vurdu

Erdoğan, İslam İşbirliği Konferansı zirvesinde, sadece zirveye katılanlara değil, dünya liderlerine ve dünya halklarına da önemli mesajlar verdi. Ve tabi özellikle ABD, AB ve İsrail yönetimine seslendi.Erdoğan...

Erdoğan, İslam İşbirliği Konferansı zirvesinde, sadece zirveye katılanlara değil, dünya liderlerine ve dünya halklarına da önemli mesajlar verdi. Ve tabi özellikle ABD, AB ve İsrail yönetimine seslendi.

Erdoğan aynı zamanda doğrudan ve dolaylı olarak NATO ve BM’ye de seslendi. NATO ülkelerini darbecilere ve teröristlere destek verdiği için suçladı.

Trump, Beyaz Saray’dan kovulmak istendiğini biliyor. Kudüs’ü İsrail’e vererek Yahudi lobisini arkasına almak sureti ile kendine yönelik muhalefetin üstesinden gelebileceğini düşünmüş olmalı. Aynı şekilde Netanyahu da, halkına, onların hayallerini gerçekleştirecek bir yeni yıl armağanı sunmak istedi. Böylece yolsuzluk suçlamalarından bunalan Netanyahu bu şekilde iktidardaki yerini sağlama alacaktı, ama olmadı işte.

ABD’nin başkenti Kudüs’ü taşıma kararı yeni değil. Bu kararın yürürlüğe konma kararı yeni. Yoksa bu yaklaşık çeyrek asırlık bir hikâye. Bir daha ertelenecek olsaydı, bu karar da düşmüş olacaktı. Tam da Filistin topraklarının işgalinin 100. yılında, yeni bir yılın, Noel’in ve Hanuka bayramının kesiştiği bir zamanda, İslam coğrafyasının kan gölüne döndüğü şu günlerde İsrail bu işi başaramayacaksa, ne zaman başaracaktı!

Batılılar farklı düşünüyordu. İsrail önce, Abbas yönetimi ile bir anlaşma imzalayarak Filistin’i tanımalı, kendi varlık, güvenlik ve meşruiyetini garantiye almalıydı. Sonrası için yeni bir siyasi süreç başlatılmalı idi. Çünkü yarın Filistin’de iktidar değişikliği durumunda, yeni hükümetle anlaşması çok daha zor olabilirdi.

Trump ve Netanyahu’nun evdeki hesapları çarşıya uymadı. Bu durum Türkiye, AK Parti ve Erdoğan için yeni bir kazanıma sebep olabilirdi. Daha Trump, belgeyi imzalamadan önce, eğer imzalarsa İslam İşbirliği Konferansını, dönem başkanı olarak 13 Aralıkta olağanüstü toplantıya çağıracağını açıklamıştı. Böylece Ankara süreç ile ilgili inisiyatif üslenecek, dünyanın gözü İstanbul’a çevrilecekti. Erdoğan bu vesile ile İslam ülkeleri liderleri ile FETÖ, PYD, DAEŞ ve darbe süreci ile ilgili olarak özel görüşmeler yapabilir ve batılı ülkelerin terör ve darbecilere nasıl destek verdiklerini anlatabilir. Barış süreci ile ilgili olarak BM ve NATO’yu eleştirebilirdi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şimdi veda vaktidir 01 Eylül 2022 | 7.647 Okunma Devlet adamına saygı 31 Ağustos 2022 | 2.131 Okunma Yasa yapmak 30 Ağustos 2022 | 893 Okunma Bana güven, gerisini merak etme sen 29 Ağustos 2022 | 3.051 Okunma Çorba sever misiniz? 28 Ağustos 2022 | 1.595 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar