Süreç başlıyor

Salı günü mecliste yemin töreni var. Ardından Cumhurbaşkanı, hükümeti kurma görevini, teamüllere uygun olarak Davudoğlu’na verecek. Eşzamanlı olarak Meclis Başkanlığı için adaylık...

Salı günü mecliste yemin töreni var. Ardından Cumhurbaşkanı, hükümeti kurma görevini, teamüllere uygun olarak Davudoğlu’na verecek. Eşzamanlı olarak Meclis Başkanlığı için adaylık süreci başlayacak. Yine teamüllere göre, bir koalisyon kurulacaksa, Meclis Başkanlığı koalisyonun küçük ortağına veriliyor.. Buna göre bir hafta içinde bir hükümet kurulacaksa bu takdirde, “Mavi boncuk” kimdeyse, yani Meclis Başkanlığına kimin seçileceğine bakıp, AK Parti’nin kimle ortaklık kuracağına ilişkin bir tahminde bulunabiliriz. Tabii eğer bu Meclis Başkanı, AK Parti’nin desteklediği biri ise.

Aslında parlamentoda çok hassas bir denge var. Eğer AK Parti CHP ile ortaklık kuracak olursa, ana muhalefetin MHP mi, HDP mi olacağı belli değil.
Aslında iktidar alternatifleri belli.. AK Parti’nin CHP, MHP, HDP ile ortaklık kurması mümkün. Ancak muhalefet hep bir araya gelerek koalisyon kurabilir.. Bunun dışında ya herkesin katıldığı bir milli koalisyon kurulur, ya da azınlık hükümeti kurulur.

MHP ne içeriden, ne dışarıdan HDP ile bir ortaklık kurmayacaklarını açıkladı. Bu durumda tek alternatif kalıyor geriye, o da AK Parti’nin hükümet kurması. HDP AK Parti ile ortaklık kurmayacağını açıkladı. HDP’nin dışarıdan desteğini de AK Parti istemiyor, o zaman geriye, AK Parti-CHP alternatifi ile AK Parti-MHP alternatifi.
Eğer, AK Parti MHP ile ortaklık kurarsa, CHP ana muhalefet partisi olacak. Ama eğer MHP AK Parti ile ortaklığa yaklaşmayacak olursa, AK Parti CHP ile ortaklık kuracaksa, ana muhalefet partisi HDP olabilir. Bunun vebali de MHP’ye yüklenir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şimdi veda vaktidir 01 Eylül 2022 | 7.647 Okunma Devlet adamına saygı 31 Ağustos 2022 | 2.131 Okunma Yasa yapmak 30 Ağustos 2022 | 893 Okunma Bana güven, gerisini merak etme sen 29 Ağustos 2022 | 3.053 Okunma Çorba sever misiniz? 28 Ağustos 2022 | 1.597 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar