Panik yok, sakin olalım!

Seçim bitti. Olan oldu. Sonuç ortada. Bu veriler üzerinde bir çözüm yolu bulacaksınız. Erdoğan da, Davutoğlu da, ilk tercihlerinin koalisyon olduğunu belirttiler. Azınlık hükümeti konusunda olumsuz...

Seçim bitti. Olan oldu. Sonuç ortada. Bu veriler üzerinde bir çözüm yolu bulacaksınız.

Erdoğan da, Davutoğlu da, ilk tercihlerinin koalisyon olduğunu belirttiler. Azınlık hükümeti konusunda olumsuz görüş belirttiler. Ve ilk tercihleri MHP ve CHP. AK Parti’nin seçim konusunda rasyonel ve pragmatik bir yol izleyeceği anlaşılıyor. Acelesi yok. Rahat. Hatta hükümeti kurma sürecinde yaşanacak olanlar, koalisyon hükümeti sırasında yaşanacak olanlar, halkın bilgilenmesi ve başkanlık sisteminin niçin gerekli olduğu konusunda bol kanaat oluşması için verimli, öğretici bir süreç olacak..

Hükümeti ilk kurmayı deneyecek olan AK Parti. AK Parti % 41 oy oranı ile 1. parti ve kendinden sonra gelen 2 partinin toplamından fazla oya sahip. Garip değil mi, AK Parti % 41’le üzgün, ötekilerse mutlu.

Bu sonuçtan en çok mutlu gibi görünen HDP için aslında zor günler başlıyor. HDP bu zorluğun farkında. Onun için, AK Parti’nin azınlık hükümeti kurması fikrini savunuyor. Böylece iktidarı kendine karşı baskı altında tutmak istiyor. AK Parti’nin MHP ya da CHP ile kuracağı bir hükümet, Anayasa değişikliğini yapabilecek güçlü bir iktidar olur ve bu durum da HDP açısından sürecin dışında kalmasına sebep olabilir.

Kuşkusuz bu anayasa değişikliği kamil değişiklik olmayacak ama yine de zaman kaybetmekten daha iyi.. En azından uzlaşılan konularda ileri doğru bir adım atılmış olacaktır.

Koalisyon milletin kararı. Bu sonuçtan kimsenin AK Parti’yi eleştirecek hali yok. Böyle bir koalisyon öteki partilerin tabanında deprem oluşturabilir.. Aslında ötekilerin birbiri ile imtizacı AK Parti ile imtizaç etmelerinden daha zor bor hadisedir.. Kaldı ki, böylesine bir yamalı bohça hükümeti karşısında çok güçlü ve tek başına bir AK Parti hükümeti koalisyon ortakları için felaket olabilir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şimdi veda vaktidir 01 Eylül 2022 | 7.647 Okunma Devlet adamına saygı 31 Ağustos 2022 | 2.131 Okunma Yasa yapmak 30 Ağustos 2022 | 893 Okunma Bana güven, gerisini merak etme sen 29 Ağustos 2022 | 3.053 Okunma Çorba sever misiniz? 28 Ağustos 2022 | 1.597 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar