Nan-ı aziz!

Bizde bir söz var, “Nan-Kör” diye, “ekmek yediği kapıya ihanet eden, kendine uzatılan eli ısıranlar” için söylenilen bir söz. Ekmek, su, tuz hakkı diye bir şey. Hani derler ya “Bir fincan kahvenin 40...

Bizde bir söz var, “Nan-Kör” diye, “ekmek yediği kapıya ihanet eden, kendine uzatılan eli ısıranlar” için söylenilen bir söz. Ekmek, su, tuz hakkı diye bir şey. Hani derler ya “Bir fincan kahvenin 40 yıl hatırı vardır” gibi bir söz bu.

Eskiden, bizde “ekmek”e “nan-ı aziz” denirdi. Yere düşen bir parça ekmek öpüp başa konur, temizlenip yenebiliyorsa yenir, değilse kuşların yiyeceği bir yere bırakılırdı.. Şimdiki ekmeklerle nan-ı aziz arasında bir ilişki yok. Bunlar biraz Amerikan, biraz Fransız. Un’u un değil, maya’sı maya değil. Mayası bozuk.

Aslında “ekmek” dediğiniz şey aynı zamanda “insanın mayası”dır.

Anlayacağınız insanın mayası bozuldu.

Sahi, biz niye kendi nan’ımızı kendimiz üretmiyoruz. Bunu evde de yapabiliriz, fırınlarımız da yapabilir.. Bursa’da bir kahvaltı evi bunu yapmış.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şimdi veda vaktidir 01 Eylül 2022 | 7.647 Okunma Devlet adamına saygı 31 Ağustos 2022 | 2.131 Okunma Yasa yapmak 30 Ağustos 2022 | 893 Okunma Bana güven, gerisini merak etme sen 29 Ağustos 2022 | 3.051 Okunma Çorba sever misiniz? 28 Ağustos 2022 | 1.595 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar