Monitoring

“Ol mahiler ki, derya içredir de deryayı bilmezler”. Kibriti gözünüze çok yaklaştırırsanız arkasında bir ormanı yok edersiniz. Aşk ve öfke gözlüğünü takarsanız hiçbir zaman...

“Ol mahiler ki, derya içredir de deryayı bilmezler”. Kibriti gözünüze çok yaklaştırırsanız arkasında bir ormanı yok edersiniz. Aşk ve öfke gözlüğünü takarsanız hiçbir zaman gerçeği göremezsiniz. Aşk ve öfke gözü kör eder. Gerçeğin peşindeyseniz, aşk ve öfkeden kurtulun.

Bazıları denizi geçer derede boğulur. Bazıları çok uzakları görür, yakınında olanlardan hiç haberi olmaz. Burnunun dibinde olan olayların farkına varmaz. Herkesin bildiği bir gerçek onun için “sır”dır. Bazıları hep göz önündeki olaylarla uğraşmaktan bir adım ötesini göremez.

Bazıları koruma kalkanı arkasında ne yakını, ne uzağı görür. Politikacı dediğiniz adam, 360 derece görmesi, dünü aklından çıkartmaması, geleceğe ilişkin daima bir tasavvuru olması gerekir. Evham yapmadan “kuşku” diye bir arkadaşı olmalı, hiç yanından ayırmadığı. Onu “Hüsnü zanla” arkadaş etmeli. Sabrı da yanına katmalı. Hatta, başkalarının gözü ile kendine de bakmalı zaman zaman. Zira insanın nefsi en büyük iki düşmandan biridir.

Batıda Monitoring gibi bir faaliyet var. Mesela Yunanistan Türkiye’nin monitör edildiği bir üstür. İçeride de monitörleri vardır. FETÖ’yü, FETÖ ile doğrudan ilgisi olmayan, çıkar ilişkisi bulunmayan, sempatizanı olmadığı gibi karşı da olmayan biri üzerinden izlerler.. Bunlar bu görevlerini hâlâ da sürdürürler.. Erdoğan’ı izleyen birileri de vardır muhakkak. Bu bilgiler en az 3 kişi ya da grup tarafından üç açıdan sürekli izlenir. Bu kaynaklardan gelen veriler analiz edilerek kişi ve kurumların davranış modelleri, refleksleri hesaplanır. Her zaman başarılı olmuyorlar, bu kadar disipline rağmen onlar da yanılıyor sonunda, ama buraya, bu güce böyle geldiler. Bunu da görmek gerek.

Peki Ankara ne yapıyor. Biz, ihtimal, maliyet ve risk analizleri yapıyor muyuz, izleme, değerlendirme, derecelendirme faaliyetlerinde bulunuyor muyuz?. Bana sorarsanız ne siyasi, ne bürokratik ve ne de STK ve sermaye kurumlarımızın böyle bir disiplinleri yok..

Mesela Çankırı, Ankara’ya 1-1,5 saatlik yol. Geçen gün Çankırı’daydım. Çankırı’ya gitmeden zaten gideceğimi söyleyince bir sürü bilgi geldi. Gelmeden mail yoluyla bir sürü mesaj aldım. Geldim öyle.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şimdi veda vaktidir 01 Eylül 2022 | 7.647 Okunma Devlet adamına saygı 31 Ağustos 2022 | 2.131 Okunma Yasa yapmak 30 Ağustos 2022 | 893 Okunma Bana güven, gerisini merak etme sen 29 Ağustos 2022 | 3.051 Okunma Çorba sever misiniz? 28 Ağustos 2022 | 1.595 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar