ABD: Boyalı kâğıt imparatorluğu bir illüzyon mu?

Dün kaldığımız yerden devam edelim. Evet, ABD kâğıttan kaplan. Kapitalizmin, emperyalizmin Truva Atı. Hemen belirtelim bu zenginlik bütün Amerikan halkının zenginliği değil. ABD’de on milyonlarca evsiz, hiçbir...

Dün kaldığımız yerden devam edelim. Evet, ABD kâğıttan kaplan. Kapitalizmin, emperyalizmin Truva Atı. Hemen belirtelim bu zenginlik bütün Amerikan halkının zenginliği değil. ABD’de on milyonlarca evsiz, hiçbir sağlık ve sosyal güvencesi olmayan insan var. ABD bir sosyal hukuk devleti değil.

ABD çizgi film kahramanı “Ayı Yogi”ye benzetilebilir. Boşlukta yürüyen bir ülke ABD. Aşağıya baktığında düşecek.

ABD bugün dünyanın en borçlu ülkesi. Sömürü çarkı durduğu an iflas edecek. Bu sistemin ayakta durabilmesi için savaşlar, terör ve darbeler olmak zorunda. Bu çarkın yakıtı, halkların kanları, gözyaşları ve çalınan alınterleridir. Bu yakıtı bulamazlarsa bu bisiklet devrilir. Ve devrilecek de.

FED’i daha iyi anlamak için biraz gerilere gidelim. Yani henüz dünya ekonomisinin yüksek enflasyon ile tanışmadığı zamanlara doğru bir yolculuğa çıkalım. ABD yasalarına göre, dolarının basılması yine belli miktarda altının desteği ile sağlanıyordu. FED-Federal Reserve, her 1 doların basılması için “40 cent” tutarında altın rezervi tutarak bunun garantisini vermek zorundaydı... Fakat 1929 yılında başlayan ve 1931 yılına kadar ABD’de ve dünyada yaşanan yüksek enflasyon, kamu açıklarının ortaya çıkmasına neden oldu. ABD’de ekonomik durum ağırlaştı. Daha doğrusu “Ağırlaştırıldı!.” ABD Başkanı Roosevelt de çözüm olarak ilk önce 1932 yılında altına sabitlenmiş olan dolar basımını serbest bıraktı. Şimdi tekrar 1970›li yıllara dönecek olursak, ABD dışındaki biriken-rezerv olan dolarların karşılığında altın stoklarının yetersizliği konusunda finans dünyası, başta Fransa olmak üzere Almanya ve Japonya›yı kaygılandırmaya başladı. ABD Başkan Nixon baskılar artınca, doların altına konvertibilitesini aynen başkan Roosevelt’in 1932 yılında yaptığı gibi kaldırdı. Burada dikkat edilmesi gereken bir nokta var: Yapılan anlaşma uluslararasıydı ve ABD bu anlaşmayı tek taraflı olarak sona erdirdi! Kudüs konusunda BM’nin kararı olmasına rağmen, İsrail’in tek başına Kudüs’ü başkent ilan etmesi ve ABD’nin yaptığı gibi. Yani “Ben yaptım oldu” gibi bir emrivaki politikası.

ABD; FED, IMF ve Dünya Bankası üzerinden, İngiltere Libor üzerinden, OfShoreler ve İsviçre kayıt dışı stoklarla para piyasasını kontrol etmeye başladılar. Enflasyon ve faiz manipülasyonu ile dünya, sömürü çarkına atılarak borç kıskacına alındı.

ABD’li sapkın Federal Reserve’cilerin yarattığı bu haksız rekabetin, insanlığı ve onun ürettiği değerleri tehdit etmesi kaçınılmazdı. Böylesi emek dışı Bretton Woods sistemi ABD’nin petrol ve savaş oyunları için kullandığı araç haline dönüştü. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şimdi veda vaktidir 01 Eylül 2022 | 7.647 Okunma Devlet adamına saygı 31 Ağustos 2022 | 2.131 Okunma Yasa yapmak 30 Ağustos 2022 | 893 Okunma Bana güven, gerisini merak etme sen 29 Ağustos 2022 | 3.051 Okunma Çorba sever misiniz? 28 Ağustos 2022 | 1.595 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar