Kalp-Dil-Göz Orucu da Tutmaya Hazır mıyız?

Haftaya bugün, Şehr-i Ramazan’ın ilk gün orucunu tutmak üzere hazırlık yapıyor olacağız. Ertesi günü de (Önümüzdeki hafta Çarşamba günü) Allah rızası için oruç tutmaya...

Haftaya bugün, Şehr-i Ramazan’ın ilk gün orucunu tutmak üzere hazırlık yapıyor olacağız. Ertesi günü de (Önümüzdeki hafta Çarşamba günü) Allah rızası için oruç tutmaya başlayacağız inşaallah.

Rabbim Ramazan-ı Şerif’i milletimiz ve ümmet-i Muhammed için hayırlı, feyizli ve bereketli eylesin. “Kur’ân ayı” olan bu mübarek ayda, hem tepeden tırnağa Kur’ân-ı Kerîm’le yeniden yoğrulmayı, hem de bir yandan “imsak”tan “iftar”a yememek, içmemek ve cinsel ilişkide bulunmamak suretiyle midemize oruç tuttururken, diğer yandan da kalbimize, dilimize, gözümüze ve elimize, özellikle de parmak uçlarımıza kadar tüm organlarımıza oruç tutturmaya hepimizi muvaffak kılsın.

Doğrusu, bütün organlarımıza oruç tutturmaya her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var. Seküler hayatın iyiden iyiye neşvünema bulduğu ve seçim sath-ı mâilinde sosyo-politik ortamın giderek gerildiği bir süreçte kalplerimiz suizan, kin, nefret gibi duygularla, dillerimiz yalan, gıybet, iftira gibi âfetlerle, gözlerimiz haram görüntülerle ve özellikle de parmak uçlarımız sosyal medya ayartılarıyla kirleniyorken böyle bir kuşatıcı oruçla kendimizi tutup arınmaya çok ama çok muhtacız.

İmam Gazali böyle bir oruca “sâlihlerin orucu” der ve İhyâ’da bunun bütün organları günahtan korumakla sağlanacağını beyan ederek şu hadis-i şerife yer verir:

“Beş şey vardır ki, oruçlunun orucunu bozar: Yalan, gıybet, kovuculuk, yalan yere yemin etmek, şehvetle bakmak.”

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
En şiddetli düşman 23 Nisan 2024 | 110 Okunma Zihniyet değişimi 16 Nisan 2024 | 118 Okunma Gerçek bayramlara... 09 Nisan 2024 | 44 Okunma Muhasebe Vakti 02 Nisan 2024 | 229 Okunma Gazze Direnişinin Dirilttikleri 26 Mart 2024 | 137 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar