Mütekabiliyet…

Tv100 Gazetesi Yazarı Abdullah Ağar'ın bugünkü (07.12.2022)''Mütekabiliyet…'' başlıklı yazısı.

İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya alınma işini neden sadece İsveç ve Finlandiya ile görüşüyoruz?

Neden içinde büyük bir jeopolitik kazanım barındıran bu konuyu sadece ‘kazananların’ küçük tarafıyla görüşüyoruz?

İsveç ve Finlandiya bize ülkelerinde bazı YPG/PKK’ları teslim edecek, bazı uluslararası metinlerde YPG/PKK’nın terör örgütü olduğunu vurgulayacaklarmış!

Onların olabilir.

İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya alınmasıyla:

- ABD ve Kıta Avrupası, Rusya başta olmak üzere Avrasya’ya karşı kullanabilecekleri 1.340 km’lik devasa bir sınıra sahip oluyorlar.

- İsveç ve Finlandiya’nın egemenlik ve etki alanları ve milli güç unsurlarını NATO üzerinden kendi menfaatleri doğrultusunda kullanabilecekler.

-  Buzulların erimesi, açtığı geçitler, enerji, üretim, yaşam ve gıda alanlarıyla dünyanın jeopolitik haritasını ve eksenlerini kökünden değiştiren Kuzey Buz (Arktik) okyanusunda Rusya ve Çin’e karşı pozisyon alabilecekler.

Bu Atlantik için jeopolitik ve stratejik bir zafer.

İsveç ve Finlandiya’nın ki de "başta Rusya kaynaklı nükleer retorik" karşı karşıya kaldıklarını düşündükleri varoluşsal tehditler göz önünde bulundurulduğunda, onlar açısından en az bu seviyede.

Ya bizim ki?

Taktiksel, minicik.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Jeopolitik fırtınaya kavramsal ve teolojik bir bakış: Kimler, kimleri ve inançları nasıl kullanır? 31 Mayıs 2023 | 819 Okunma İran-Taliban çatışması: Mezhep fitnesi nereye gider; kim ve nasıl kullanır? 30 Mayıs 2023 | 1.251 Okunma Mahmur’un yolu nereye çıkar? 24 Mayıs 2023 | 2.387 Okunma Batı günah çıkartmayı sever, yeni günahlar işlemeyi de…! 23 Mayıs 2023 | 555 Okunma PKK Türkiye’deki seçimlerde neyi aradı; 4. Safha’nın mı peşinde? 17 Mayıs 2023 | 1.880 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar