Murat Yetkin: Gelecek seçim partiler değil, cepheler arasında olacak!

Murat Yetkin, bugünkü yazısında gelecek seçimin "partiler arasında değil, cepheler arasında" olacağını savundu. Yetkin, yazısında yeni partilerin AK Parti'den soğuyan HDP, CHP veya İYİ Parti’ye oy vermek istemeyen muhafazakâr/dindar Kürt seçmen için alternatif oluşturduğunu belirtti.

Murat Yetkin: Gelecek seçim partiler değil, cepheler arasında olacak!

Murat Yetkin bugünkü köşesinde Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan'ın partilerinin siyaset sahhesinde yer alması ile neler olacağını yazdı.

Yetkin anket sonuçlarına göre Davutoğlu ve Babacan’ın yüzde 10 barajını aşamayacağını ama bunun fazla bir önemi kalmadığını yazdı ve "Gelecek seçim partiler değil, cepheler arasında olacak" ifadelerini vurguladı. 

Murat Yetkin yazısında şu ifedelere yer verdi: "Geliştirilmiş parlamenter sisteme geçilmesinden, Meclis’in güç kazanmasından, yargının hükümet etkisinden çıkmasından yana olan partiler var; onların ortak paydası ise Erdoğan’ı seçtirmemek olacak. Bu cephenin adayının kim olacağı o kadar önemli değil gibi; bu cephenin yüzde 50+1i bulacak genişlikte kurulabilmesi önemli."

İşte Yetkin'in yazısında bir bölüm:

Ahmet Davutoğlu liderliğindeki Gelecek Partisi (GP) kuruluş dilekçesini 12 Aralık itibarıyla İçişleri bakanlığına verdi. 13 Aralık’ta da tıpkı 2001’de AK Parti’nin yaptığı gibi, Ankara Bilkent Otel’de programını açıkladı. programda en dikkat çekici iki unsur, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi yerine “özgürlükçü bir Anayasa” yoluyla parlamenter demokrasinin güçlendirilmesi ve din işleriyle devlet işlerinin ayrılığına yapılan vurgu oldu; zor yoldan öğreniyoruz. (*) Ali Babacan liderliğinde bir başka partinin de ay sonuna dek yetişmese de 5 Ocak’ta kuruluşunu ilan edeceği bilgisi var.
Her iki parti de AK Parti bünyesinden çıktı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın geçen haftaya dek önemsiz göstermeye çalıştığı bu gelişmeyi, son anketleri gördükten sonra ciddiye almaya başladığı anlaşılıyor. Son anketlerin önemli yönlerinden birisi, bu kopmaların da ötesinde AK Parti’nin yerel seçimlerde başlayan taban kaybının devam ettiği. Taban kaybı, Erdoğan’ın başka türlü Cumhurbaşkanı seçilmesinin mümkün olmadığı MHP’ye doğru; Devlet Bahçeli’nin stratejisi partisine oy kazandırırken, ortağı Erdoğan’ı giderek kendisine bağımlı hale getiriyor. AK Parti’nin Kürt seçmenlerinin, yine MHP ile ortaklığın etkisiyle giderek soğuması da ayrı bir unsur.
AK Partiden soğuyan ama HDP, CHP veya İYİ Parti’ye oy vermek istemeyen muhafazakâr/dindar Kürt seçmen için Davutoğlu ve Babacan gibi iki seçenek daha var artık siyaset sahnesinde.
Anketler henüz Davutoğlu ve Babacan’ın yüzde 10 barajını aşabileceğini göstermiyor. Ancak bunun fazla bir önemi kalmadı. Çünkü “artık koalisyonlar olmasın” söylemiyle ve MHP desteğiyle geçilen yüzde 50+1 sistemi hem Erdoğan’ın ayağında pranga oldu, hem de Türkiye’de büyük koalisyonlar, daha doğrusu cepheler dönemini başlattı.

Murat Yetkin'in yazısının tamamı

ÇOK OKUNAN HABERLER
SON HABERLER
Gökhan, ‘Zan’ altında Gökhan, ‘Zan’ altında
Genelkurmay belgelerine göre o sayı asla öyle değil Genelkurmay belgelerine göre o sayı asla öyle değil
Öğretmenim Ali Sirmen Öğretmenim Ali Sirmen
Bir ‘anıt adam’: Ali Sirmen Bir ‘anıt adam’: Ali Sirmen
Halvette düzenlenen işret meclisleri Halvette düzenlenen işret meclisleri
İyi insan İyi insan
Ali Sirmen’in ardından Ali Sirmen’in ardından
Belediyelere para yetişmiyor Belediyelere para yetişmiyor