Halime Kökçe Star Gazetesi

Dünyanı Güvenlik Konseyi'nin vesayetinden kurtarmanın reçetesi

Her yılın eylül ayında, BM'nin New York'taki merkezinde Genel Kurulu yapılır. Üye bütün devletler en üst temsilcileriyle katılırlar kurula. Medyanın da ilgi odağıdır BM'nin bu mutat toplantısı. Her yıl...

09 Eylül 2021 | 134 okunma

Her yılın eylül ayında, BM'nin New York'taki merkezinde Genel Kurulu yapılır. Üye bütün devletler en üst temsilcileriyle katılırlar kurula. Medyanın da ilgi odağıdır BM'nin bu mutat toplantısı. Her yıl bir temayla toplanır ve dünyadaki sorunların müzakere edildiği bir platform işlevi görür. Ülke liderlerinin dünyaya mesaj verebilmeleri için iyi bir fırsattır. Medya ise 'derbiye' odaklanır, '5 büyükler' ne diyor ona takılır.

Dünyanın en geniş çatı kurumunun bu ihtişamlı genel kurulu, ne yazık ki kendisiyle hiç de örtüşmeyen bir etkiye sahiptir. Hatta hiç etkisi yok desek yeridir.

Dünyanın öne çıkan sorunlarından çok, ABD Başkanı'nın, devlet başkanları onuruna verdiği resepsiyonda, kimlerle kaç dakika geçirdiği konuşulur.

Tüm BM üyelerinin bir araya geldiğinde oluşan bu etkisizliğe ve ehemmiyetsizliğe rağmen, BM Güvenlik Konseyi, 5 üyesiyle evet sadece 5 üyesiyle, dünya için kader belirleyecek güçtedir.

İşte yazının başlığını oluşturan slogan, ''

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye'nin seçimine dair; İki tur arası, nefret bombardımanı 27 Mayıs 2023 | 247 Okunma Türkiye'nin seçimine dair; “Ümit Özdağ'da Erdoğan'ın adamıymış” diyeceksiniz 25 Mayıs 2023 | 659 Okunma Türkiye'nin seçimine dair: Sinan Oğan, Kılıçdaroğlu'nu destekleseydi! 23 Mayıs 2023 | 1.666 Okunma Türkiye'nin seçimine dair; CHP nasıl hortumlandı? 21 Mayıs 2023 | 635 Okunma Türkiye'nin seçimine dair; Seçimin belirleyicisi ne oldu? 19 Mayıs 2023 | 214 Okunma