Fikret Bila Hürriyet Gazetesi

Ecevit'in cumhurbaşkanı adayı Gülen miydi?

ESKİ Ankara Emniyet Müdürü Cevdet Saral ilginç bir iddiada bulundu. Meclis’te 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili olarak kurulan Araştırma Komisyonu’na bilgi verirken, yıllar önce, Fetullah Gülen hareketiyle ilgili olarak...

12 Kasım 2016 | 4.683 okunma


ESKİ Ankara Emniyet Müdürü Cevdet Saral ilginç bir iddiada bulundu.
Meclis’te 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili olarak kurulan Araştırma Komisyonu’na bilgi verirken, yıllar önce, Fetullah Gülen hareketiyle ilgili olarak hazırladığı raporu gündeme getirdi. Bu rapor konusunda dönemin Genelkurmay Plan Prensipler Daire Başkanı Korgeneral Reşat Turgut’un kendisine, “Eğer o rapor elimizde olmasaydı Ecevit bize Fetullah’ın cumhurbaşkanlığını dayatacaktı” dediğini aktardı.

Saral itiraz ederek Turgut Paşa’ya, “Paşam bu nasıl söz, adam ilkokul mezunu bile değil, Ecevit bunu nasıl teklif edecekti cumhurbaşkanlığına” diye sorduğunu, Paşa’nın da “Onlar kolay halledilecek işler” yanıtını verdiğini de söyledi.

İNSAF

Cevdet Saral deneyimli ve başarılı bir emniyet müdürüydü. Yardımcısı Osman Ak’la beraber Fetullah Gülen’in Emniyet ve devlet içindeki örgütlenmeleriyle ilgili hazırladıkları rapor bir ilkti ve çok önemliydi. Bu rapor nedeniyle kendisi de yardımcısı da haksızlığa uğradılar, soruşturma geçirdiler ve yargılandılar. Görevden ayrılmalarında da etkisi oldu. Bu ayrı bir konu.

Ancak Turgut Paşa’nın -17 yıl önce- Cevdet Saral’a, onun da Araştırma Komisyonu’na aktardığı bu iddia inandırıcılıktan çok uzaktır. Rahmetli Bülent Ecevit’e, “İnsaf” dedirtecek derecede yapılmış bir haksızlıktır.

KENDİSİ İÇİN YAPMADI

Saral’ın aktardığı Turgut Paşa’yla diyaloğundan anlıyoruz ki, Gülen’in ilkokul mezunu olarak cumhurbaşkanlığına aday olmasıyla ilgili engel ‘kolayca halledilecek’ bir işmiş. Bunun anlamı, Gülen için anayasanın kolayca değiştirilmesidir.

Peki Ecevit, böyle bir değişiklik girişiminde bulunur muydu?

Bulunmazdı.

Çünkü, kendisi için aynı yönde yapılan öneriyi, tereddütsüz reddetmişti.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Uygulanmayan Anayasa 01 Mayıs 2024 | 150 Okunma İYİ Parti'de Değişim Olur mu? 29 Nisan 2024 | 860 Okunma Kılıçdaroğlu: “Bir Kişi İçin Anayasa Yapılmaz” 25 Nisan 2024 | 1.111 Okunma Üç Bayram Bir Arada 24 Nisan 2024 | 124 Okunma Yerindelik Denetimi 22 Nisan 2024 | 1.182 Okunma