Fehmi Koru Fehmi Koru

Suudi Arabistan’da beklenen tasfiyeler başladı, ama sürprizlerle…

Suudi Arabistan’da beklenen oldu, Kral Salman bazı önemli koltukların sahiplerini değiştirdi; ancak bunu kimsenin beklemediği bir biçimde yaptı. Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın Suudi...

28 Aralık 2018 | 8.405 okunma

Suudi Arabistan’da beklenen oldu, Kral Salman bazı önemli koltukların sahiplerini değiştirdi; ancak bunu kimsenin beklemediği bir biçimde yaptı.

Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan’ın İstanbul’daki başkonsolosluğunda, bu iş için özel olarak gönderildiği anlaşılan bir infaz timi tarafından öldürülmesi üzerine o ülkede bir şeylerin yanlış gittiği kendini belli etmişti.

Türkiye’nin kendi topraklarında gerçekleşmiş bir cinayet olduğu için titizlikle yürüttüğü soruşturmalar ve bulgularını yakın gördüğü ülkelerle paylaşması, cinayetin arkasında Suudi Arabistan’ın etkili isimlerinin yer aldığı yönünde bir kanaat oluşturdu.

Aralarında CIA’nin de bulunduğu batılı istihbarat örgütleri, cinayetin arkasında MbS olarak da bilinen Veliaht Prens Muhammed bin Salman’ın bulunduğu, onun ya infaz talimatını bizzat kendisinin verdiği veya cinayetin onun bilgisi dahilinde işlendiği görüşündeler.

Böyle olunca, dikkatlerin üzerinde toplandığı Suudi Arabistan’da yönetim düzeyinde bazı değişiklikler yaşanması bekleniyordu. Beklenen dün gerçekleşti: Milli Muhafızlar’ın, Kamu Güvenliği Müsteşarlığı’nın, İletişim Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı’nın yöneticileri yerlerinden alındı, o görevlere yeni isimler getirildi.

Gerçekleşene biraz yakından bakıldığında görünen şu: Yeni yüzler MbS’ye yerlerinden alınanlardan çok daha yakın isimler…

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
AK Parti’de esas dikkat edilmesi gereken, iktidarın saflarındaki ayrışma… 08 Mayıs 2024 | 1.972 Okunma İsrail Gazze’yi ve Filistinlileri bitirmeden savaşı bitirir mi? Ateşkese verdiği tepkiden anladığımı özetledim 07 Mayıs 2024 | 1.086 Okunma ‘Türkiye yüzyılı: Maarif modeli’ 100 yıl önceyi mi, yoksa önümüzdeki 100 yılı mı esas alarak çocuklara eğitim vermeyi öngörüyor?  06 Mayıs 2024 | 1.672 Okunma Birileri hep gizli kalacağını sansalar bile, gerçekler gün gelir mutlaka ortaya çıkar  05 Mayıs 2024 | 1.929 Okunma İki liderin görüşmesi sonrasında ortalığa yayılan beklentiler bana neden tuhaf geliyor olabilir? 04 Mayıs 2024 | 1.616 Okunma