Millete gitmek

MHP Lideri Sayın Devlet Bahçeli başkanlık taslağının Meclis’ten geçmemesi halinde erken seçimlere gidilmesi gerekeceğini söyledi.Bugünkü yüksek tansiyonla referanduma gidilmesini terör örgütlerinin...

MHP Lideri Sayın Devlet Bahçeli başkanlık taslağının Meclis’ten geçmemesi halinde erken seçimlere gidilmesi gerekeceğini söyledi.
Bugünkü yüksek tansiyonla referanduma gidilmesini terör örgütlerinin istismar edebileceği uyarısında bulundu.

Haklı fakat bunları baştan görmek gerekmez miydi? Terörle mücadele Temmuz 2015’ten beri devam ediyor.

Son aylarda Türkiye hem çok yönlü terör saldırılarıyla hem ekonomide ağırlaşan göstergelerle çok sıkıntılı bir süreçten geçiyor.

Bu sıkıntılar yetmiyormuş gibi bir de fevkalade elektrikli bir mesele olan sistem değişikliğini bu sıkışık gündemin içine sokmaktan sakınmak gerekmez miydi?


‘RASYONEL YÖNETİM’
Meclis’teki kavgalar çok çirkindir. Herkes kendi tarafını kavgada haklı görebilir ama neticede Türkiye’nin yasama organında böyle çirkin bir görüntü sergilendi.

Terörün ve ekonomik krizin üstesinden gelmek için “rasyonel yönetilen ülke” görüntüsünü ve güvenini oluşturmak, dünyaya bu mesajı vermek milli bir vazifedir.

Fakat maalesef yıllardır devam eden kutuplaşma buna imkân vermediği gibi sistem değişikliği üzerinden yaşanan gerilimler de endişeleri büsbütün artırıyor.

Dövizdeki anormal tırmanmada bunun da payı vardır. Birer adım geri çekilip bir nefes almamız, bir durup düşünmemiz gerekmiyor mu?

Sağduyulu ve uzlaşmacı davranışlarla bir “ortak akıl” arayışına girmemiz gerekmiyor mu?

Politikacılarımız farkında mı? Tunus bunu başardı.


TUNUS ÖRNEĞİ
Yaklaşık beş yıl önce 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’le Tunus’a gitmiştik. Türkiye kadar demokrasi tecrübesi olmayan Tunus’ta öyle bir uzlaşma iklimi ve siyasette öylesine rasyonel davranışlar gördüğümüzde, Gül’ün şu sözlerini bu köşede yazmıştım:

“Anayasalarını bizden kolay yapacaklar!” (Hürriyet, 10 Mart 2012)

Öyle de oldu. Tunus geniş katılımlı müzakerelerle, her kanadın uzlaşmasıyla anayasasını yaptı. 26 Şubat 2014’te kabul edildi: 216 üyeli Kurucu Meclis’te, sağcı ve solcu, laik ve İslamcı 200 üye evet oyu verdi! Sadece 12 ret ve 4 çekimser çıktı.

Uzlaşarak hazırlayınca sonuç böyle pozitif oluyor, birleştirici bir anayasa ortaya çıkıyor.

Bugün Tunus enerjisini kavgalara değil, sorunlarını çözmeye harcayan, İslam dünyasında demokrasi örneği gösterilen bir ülkedir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sinan Ateş dosyası kapanmaz 10 Mayıs 2024 | 2.358 Okunma Ak Parti nereye? 08 Mayıs 2024 | 4.327 Okunma Yapay zeka çağında müfredat 07 Mayıs 2024 | 1.200 Okunma Yeni anayasa ve 1 Mayıs 03 Mayıs 2024 | 973 Okunma Sinan Ateş dosyası 01 Mayıs 2024 | 2.011 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar