Fırat Kalkanı

TÜRKİYE Fırat Kalkanı operasyonunu askeri bakımdan başarıyla yürüttüğü gibi, diplomatik bakımdan da çok iyi planladı.20 Ağustos’ta IŞİD’in Gaziantep’te yaptığı kına...


TÜRKİYE Fırat Kalkanı operasyonunu askeri bakımdan başarıyla yürüttüğü gibi, diplomatik bakımdan da çok iyi planladı.
20 Ağustos’ta IŞİD’in Gaziantep’te yaptığı kına gecesi katliamı önemli bir dönüm noktası olsa gerek.

24 Ağustos’ta sabaha karşı Türk Silahlı Kuvvetleri IŞİD ve PYD’ye karşı Cerablus’a girerek Fırat Kalkanı operasyonunu başlattı, aynı gün öğleden sonra ABD Başkan Yardımcısı Biden Ankara’ya geldi. 15 Temmuz darbesinde Meclis’in nasıl bombalandığını gören Biden, bunu “11 Eylül”e benzetti; yani El Kaide’nin Amerika’da İkiz Kuleler’i vurmasına...

Biden Türkiye’nin Cerablus operasyonuna da “tam destek” verdiklerini söyledi. Gülen’in iadesi konusunda da daha müsait bir dil kullandı.

Demek ki, Suriye’de ilk defa kara harekâtı yapan Türkiye, ABD ile ilişkiler açısından operasyonun zamanlamasını isabetle ayarlamıştır.


RUSYA VE ESAD FAKTÖRÜ
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 9 Ağustos’ta Moskova’ya giderek Putin’le “krizi bitiren” bir görüşme yapması Türkiye’nin elini güçlendirdi. Böyle bir gelişme olmasaydı herhalde Türkiye’nin “Fırat Kalkanı” operasyonunu yapması çok zor olurdu.

Başbakan Binali Yıldırım’ın Esad rejimi hakkında eskisine göre “düşük dozlu” açıklamalar yapması da bu diplomatik tablodaki faktörlerden biridir.

Esad’ın tepkisi çok sert olmadı zaten.

İsrail’le ilişkilerin düzeltilmiş olmasını da unutmamak gerekir.

Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın dünkü açıklamasında, “operasyon öncesinde ABD, Rusya ve koalisyon güçlerine Türkiye’nin bilgi verdiğini, gerekli koordinasyonu yaptığını” açıkladı.

Siyasi ve askeri hazırlığın başarılı olduğu açıkça bellidir.

Fakat bundan sonra da böyle devam edeceğinin garantisi yoktur.


OPERASYON COĞRAFYASI
Türkiye haklı olarak “sınırımızdaki IŞİD ve PYD terör tehdidi kalkıncaya kadar” operasyonun süreceğini söylüyor. Fakat coğrafi bir alan tanımı yapmıyor.

Fırat Kalkanı operasyonu ne kadar geniş bir coğrafyaya yayılabilir?

İbrahim Kalın “Cerablus bölgesinde 400 küsur metrekarelik bir alanın terörden temizlendiğini” söyledi. Bu alan ne kadar genişletilebilir?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Faiz ve güven sorunu 26 Nisan 2024 | 124 Okunma Şimşek’i savunuyorum 24 Nisan 2024 | 1.196 Okunma Anayasa tarihimizde Zühtü Arslan 21 Nisan 2024 | 1.045 Okunma Turgut Özal’ı anmak 19 Nisan 2024 | 886 Okunma 818 milyar TL zarar! 17 Nisan 2024 | 5.143 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar