Anayasa’ya aykırı

HÜKÜMET tarafından Danıştay ve Yargıtay'ı yeniden düzenlemek için Meclis'e sevk edilen tasarı kesinlikte Anayasa'ya aykırıdır. Hukuk devletinde bazı kanunlar anayasaya aykırı ise iptal edilir. Bu normaldir. Vahim...

HÜKÜMET tarafından Danıştay ve Yargıtay'ı yeniden düzenlemek için Meclis'e sevk edilen tasarı kesinlikte Anayasa'ya aykırıdır.

Hukuk devletinde bazı kanunlar anayasaya aykırı ise iptal edilir. Bu normaldir.

Vahim olan, anayasaya aykırılığı kesin olarak belli olan bir tasarıyı hazırlamaktır... Anayasa Mahkemesi bunu iptal edinceye kadar “Üsküdar’ı geçmek” düşüncesiyle hareket etmektir...

Daha vahimi böyle bir yasanın yargıyı düzenlemek üzere hazırlanmasıdır.

İŞTE EMSAL KARAR

Meclis’e sevk edilen tasarıda Danıştay ve Yargıtay’ın üye sayısı önemli oranda düşürülüyor. İstinaf yani bölge mahkemeleri kurulacağı için bu normal.

Endişe verici husus, Danıştay ve Yargıtay’daki hâkim ve savcıların tamamının görevlerine son verilmesi, basit deyimle sıfırlanmasıdır! Kadrolar tamamen boşalacak, HSYK ve ilgili alanlarda Cumhurbaşkanı yeni üyeler atayacak.

Bu sıfırlama işlemi kesinlikle Anayasa’ya aykırıdır.

İktidar 25 Şubat 2014’te çıkardığı torba yasa ile HSYK’nın bürokratik kadrosunu aynı şekilde sıfırlamış, yerlerine Adalet Bakanı yeni atamalar yapmıştı.

Hâkim ve savcıların özlük dosyalarını tutan, sicil ve disiplin işlerini kayda geçiren HSYK bürokratları.

Anayasa Mahkemesi 10 Nisan’da yani 1.5 ay sonra bunu iptal etti: AYM’ye göre, bir kurumun lağvedilmesi, başka bir kurum kurulması falan gibi ‘yapısal’ zorunluluklar olmadıkça, “kamu görevlilerinin görevlerine kanuni düzenlemelerle son verilmesi hukuki güvenlik ilkesinin ihlalidir! Anayasa’ya aykırıdır!” (Karar No: 2014/81)

‘BEŞ GÜN İÇİNDE’

AYM bu gerekçeyle iptal etti fakat bu arada Adalet Bakanı HSYK’ya atamaları yapmış, “atı alan Üsküdar’ı geçmiş”ti. AYM kararları geriye yürümediği için

Anayasa’ya aykırı bu atamalar halen HSYK’da görev başında!

Şimdi, yeni tasarıya göre Danıştay ve Yargıtay üyesi bütün hâkim ve savcılar sıfırlanacak, “beş gün içinde” yeni üyeler atanacak! Yani, “beş gün içinde”

AYM’ye dava açılabilse bile AYM dosyanın kapağını açmaya bile vakit bulamayacak!

Çok zekice fakat hukuka aykırı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
‘Maarif’ tartışması 28 Nisan 2024 | 1.339 Okunma Faiz ve güven sorunu 26 Nisan 2024 | 812 Okunma Şimşek’i savunuyorum 24 Nisan 2024 | 1.213 Okunma Anayasa tarihimizde Zühtü Arslan 21 Nisan 2024 | 1.050 Okunma Turgut Özal’ı anmak 19 Nisan 2024 | 890 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar