Yargı bağımsızdır tarafsız değil

ANALİZ YARGI BAĞIMSIZDIR TARAFSIZ DEĞİL Tayyip Erdoğan'ı “tek adam” yapmak için kolları sıvayan, Cumhurbaşkanlığı adı altında sadece Türkiye'ye özgü bir başkanlık sistemini dayatan AKP...

ANALİZ

YARGI BAĞIMSIZDIR TARAFSIZ DEĞİL

Tayyip Erdoğan'ı “tek adam” yapmak için kolları sıvayan, Cumhurbaşkanlığı adı altında sadece Türkiye'ye özgü bir başkanlık sistemini dayatan AKP bu uğurda binlerce yıldan süzülüp gelen kavramlara da kendince yeni anlamlar ekliyor.
Anayasa değişikliği teklifinin birinci maddesi 347 oyla geçti. Bu değişiklik aslında sadece bir kelimeyi içeriyor. “Yargı bağımsızdır” ibaresinin yanına bir de “tarafsızdır” kelimesi ekleniyor.
Yargı tarafsız olur mu?
Sıradan bir mantıkla bakarsanız “elbette” diyebilirsiniz. Çünkü o anda ilk olarak “Hakimler bir dava sırasında taraflar arasında birini tutmamalı” görüşü gelir akla.
Oysa taraflar arasında ayırım yapmamak hukukun zaten yazılı olmayan en önemli kuralıdır. Eğer karar vermek durumunda olan biri taraflardan birinin yanında olursa orada adalet yok demektir.
Bu nedenle binlerce yılın deneyimleri sonunda yargının “bağımsız” olması esas alınmıştır.
Bu da davalı ya da davacıyı ülkedeki hakim otoriteden, yani iktidarlardan korumak içindir.
Yargı bağımsız olacak ki, kimseden emir ve talimat almayacak, iktidarlar da yargıyı ellerinde tutarak diledikleri gibi adalet dağıtmaya kalkışamayacaklar.
Bu nedenle yargı “bağımsızdır” ama tarafsız değildir.
Yargı anayasadan, yasalardan özetle “hukuktan” yana taraftır.
Karşısındaki davacı ve davalının kim olduğu önemli değildir.
Önemli olan ortaya konan davada hukukun ne dediğidir.
Eğer yargı hukuk açısından tarafsızlığını bozarsa adalet kavramı ortadan kalkar. Adaletin olmadığı, işlemediği veya işletilmediği bir yerde toplum düzeninden, özgürlüklerden söz edemezsiniz.
İktidar tamamen halka şirin gözükmek amacıyla “Bakın öyle bir yargı sistemi kuruyoruz ki, artık o da tarafsız olacak” diyerek aslında büyük bir kandırmaca yapıyor.
Daha ilk maddeden bu anayasa değişikliğinin ne olduğu da ortaya çıkıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Deprem bölgesindeki “Kayıp” seçmenlerden 22 bin 46’sı adına oy kullanıldı 09 Nisan 2024 | 341 Okunma Menzil’in oyu nereye gitti? 05 Nisan 2024 | 5.808 Okunma Memura, bayram öncesi maaş ödenecek mi? 03 Nisan 2024 | 1.144 Okunma Bu noktaya gelmek kolay olmadı 02 Nisan 2024 | 1.155 Okunma AA, 2 bin 500 kişiyle veri toplayacak 29 Mart 2024 | 224 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar