64. Hükümet'in başarı kriterleri

Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında kurulan 64. Hükümet'in Programı, dün TBMM'de okundu. Şimdiden hayırlı olsun.Hükümet Programı üzerinde okuma yapılırken, dikkat edilecek ilk nokta...

Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında kurulan 64. Hükümet'in Programı, dün TBMM'de okundu. Şimdiden hayırlı olsun.
Hükümet Programı üzerinde okuma yapılırken, dikkat edilecek ilk nokta "siyasi önceliklerdir." Nitekim Başbakan Davutoğlu da 64. Hükümet'i, "reform" eksenli tanımlamış ve 6 önemli reform alanı belirlemiş: 
1- Demokratikleşme ve adalet. 2- Eğitim. 3- Kamu yönetimi. 4- Kamu maliyesi. 5- Reel ekonomide köklü değişim. 6- Öncelikli dönüşüm programları. 

***


Yeni Hükümet'in hedefleri kadar işleyişi de önemli olacak. Bu nedenle özellikle bakılması gereken üç alan söz konusu: 
1- Cumhurbaşkanı ile ilişkiler. 2- Yeni Anayasa ve Başkanlık Sistemi. 3- Paralel Devlet Yapılanması ile mücadele. 
 Birinci madde için Sn. Davutoğlu'nun özel bir paragraf açması mühim. "Milletimizin büyük bir teveccühü ile seçilen Sn. Cumhurbaşkanımıza, Meclis çalışmalarımız başta olmak üzere, kurumlarımızın uyumlu ve etkin çalışması için vereceği destekten dolayı şimdiden teşekkür ediyorum. 2002'den sonraki büyük dönüşümü gerçekleştiren Sn. Cumhurbaşkanımızdan devraldığımız güçlü mirası aynı doğrultuda geleceğe taşıyacağımızı ifade etmek isterim" sözünü not etmekte fayda var. 
 İkinci maddedeki vurgular Seçim Beyannamesi'nden Hükümet Programı'na yansımış: 
"... Sivil, katılımcı, çoğulcu, özgürlükçü bir demokratik ve sivil anayasanın yapımına öncülük etmeye kararlıyız." 
"... Bir yandan vesayetçi bir şekilde kurgulanarak demokratik doğasından koparılmış parlamenter sistemin yol açtığı siyasal istikrarsızlıklar, öte yandan Yeni Türkiye vizyonumuzun ihtiyaç duyduğu etkin ve dinamik yönetim dolayısıyla, Başkanlık Sistemi'nin daha uygun bir yönetim modeli olduğuna inanıyoruz." 
 Üçüncü madde de Program'da karşılık bulmakta... 
"Yargı ve güvenlik bürokrasisini, sivil toplumun çeşitli kesimlerini ve iş dünyasını tesiri altına almaya çalışan Paralel Devlet Yapılanması ve bu yeni vesayet odağının siyaseti kendi hedefleri doğrultusunda dizayn etme çabaları, bürokrasi içinde şeffaflığı yok eden gayretleri milli güvenliğimizi tehdit etmektedir. Bu yapıları ortadan kaldıracak şekilde mücadelemize devam edeceğiz." 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Görmesi netleşen Özel, açıkgöz CHP’liler... 25 Nisan 2024 | 317 Okunma Makbule Atadan... ‘İnsanüstü Atatürk... Hakiki Atatürk’ 23 Nisan 2024 | 211 Okunma Değişim, dönüşüm ve zamanın ilerisinde koşmak 20 Nisan 2024 | 143 Okunma Erdoğan... Bir Liderlik Dersi! 18 Nisan 2024 | 383 Okunma İran, İsrail... Madalyonun iki yüzü! 16 Nisan 2024 | 159 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar