Suriye ve Irak politikaları

Davutoğlu’nun dışişleri bakanlığı döneminde bir yere kadar çok seslendirilen ve uygulama noktasında da kayda değer adımlar atılan “komşularla sıfır sorun” politikası ciddî bir destek...

Davutoğlu’nun dışişleri bakanlığı döneminde bir yere kadar çok seslendirilen ve uygulama noktasında da kayda değer adımlar atılan “komşularla sıfır sorun” politikası ciddî bir destek bulmuş ve ikili ilişkilerin her alanında önemli açılımlar getirmişti.
Böylece mevcut gerilimleri karşılıklı diyalogla aşmanın yolu açılırken, vizelerin kalkması, gidiş gelişlerin artması ve ortak projelerin gündeme gelmesi ile hızla gelişen bir müştereklik ve işbirliği zemini doğmuştu.

Bu süreçte olumlu anlamda en şaşırtıcı gelişme ve açılımlar, öncesinde en problemli komşularımızdan biri olan Suriye ile ilişkilerde yaşanmış; yönetimler düzeyinde başlayan yakınlaşma, zaten mevcut olan toplumlar arası kaynaşmaya da olağanüstü bir tempoyla ivme kazandırmıştı.

Ama bu süreç, “Arap baharı”nın Suriye’ye sıçratılmasıyla birden kesilip tersine döndü.

Ankara, Şam rejimini devirme hedefiyle silahlı muhalefete kucak açıp destek verdi ve böylece ülkeyi şimdiki içler acısı duruma getiren iç savaşın tırmanmasında rol oynadı.

Ve sonuçta bugünün çok konuşulan IŞİD ve PYD-YPG gibi sorunları, söz konusu iç savaş ortamının ürünleri olarak ortaya çıktı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yüreği yananlar 27 Mayıs 2018 | 2.216 Okunma Gençlere tavsiyelerimiz 13 Mayıs 2018 | 461 Okunma Gençlerle yeni ufuklara açılırken 06 Mayıs 2018 | 339 Okunma Hanımlardan Üstada: Evimiz medrese-i nuriye oluyor 29 Nisan 2018 | 327 Okunma Hüseyin Görmenoğlu 22 Nisan 2018 | 245 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar