Nerde İzmir'in "Yerel" gazeteleri..

Erol Simavi, "İmparator" olduğu devirlerde en yakın rakibini katlayan tiraja sahip Hürriyet'le yetinmemiş İzmir'de bir yerel gazete kurma kararı vermişti. Önce oraya zamanın en modern matbaalarından birini kurdu. Sonra, Türkiye'de "Yerel...

Erol Simavi, "İmparator" olduğu devirlerde en yakın rakibini katlayan tiraja sahip Hürriyet'le yetinmemiş İzmir'de bir yerel gazete kurma kararı vermişti. Önce oraya zamanın en modern matbaalarından birini kurdu. Sonra, Türkiye'de "Yerel Basın" deyince akla gelen ilk ve tek gazete Yeni Asır'ın, Genel Yayın Müdürü ve Baş Yazarı Güngör Mengi'den başlayarak, adeta odacısına varıncaya dek transfer ederek Ekspres gazetesini.. İlk sayısını aldım. Elimdeki kitabı "Ekspres" başlığının üzerine koydum. Geri kalan gazete aynen Yeni Asır'dı..
Ayni gün Yeni Asır, her nasılsa gazetede kalan bir iki kişiyle çıkabildi ama gene de, haftalardır müthiş reklamlar yapan rakibini fersah fersah geride bıraktı. Erol Bey, Yeni Asır'ı geçebilmek için aylarca her şeyi yaptı, ama Yeni Asır'ın tozuna yetişmedi. Sonunda yenilgiyi kabul etti ve İzmir'den çekildi. 
Yıllar sonra, Göcek'teki Adası'nda birlikte tatil yaparken sormuştum, "O İzmir macerasına niye atıldınız, Erol Bey?. Ne gerek vardı" diye.. 
"Hıncal" dedi, "Türkiye'de 6 binden fazla gazete bayii, yani son satış yeri var. Bunların hepsinde, ama hepsinde Hürriyet en çok satan gazete.. Tek istisna İzmir.. İzmir'de Yeni Asır benden fazla satıyor.. Ne yaptıksa geçemedik. Bunun üzerine Yeni Asır'ı bitirmeye karar verdim. Tüm kadrosunu transfer edip (Daha sonra ayni taktiği, ayni yöntemle Vatan'ı kurarak, Sabah'a uyguladı, Bab-ı Ali.. Sonuç da ayni oldu tabii..) Ekspres'i çıkardım ki, Yeni Asır'dan tiraj çalsın, Hürriyet, İzmir içinde de en çok satan gazete olsun.. Ama İzmir gazetesinden vazgeçmedi. Yenildim. Tek kârım, İzmir'de kurduğum matbaa oldu. Şimdi Hürriyet'in Ege baskısı o matbaada yapılıyor.."
Neydi Yeni Asır'ın sırrı?.
Yeni Asır hemen her İzmir evinin ikinci gazetesiydi. Aile Hürriyet alıyordu. yanında Yeni Asır.. Aile Milliyet alıyordu, yanında Yeni Asır.. Yeni Sabah, Tercüman, o bu alıyordu, yanında Yeni Asır.. O zaman da Yeni Asır toplamda birinci gazete oluyordu.
Neydi Yeni Asır'ın sırrı?. 
Vatanı kurtarma savaşında değildi. Ankara'yla, iktidarla, muhalefetle meşgul değildi. Onları izleyen İstanbul basını vardı nasılsa.. Yeni Asır'ın manşeti İzmir'di. Davası İzmir'di.. Savaşı İzmir'di.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
En güzel manzara... İnsan!.. 23 Kasım 2022 | 4.122 Okunma Türk ve Norveç Halk Müziği’nde ortak noktalar!.. 24 Nisan 2022 | 274 Okunma Bugün için yazmak içimden gelmedi, inanın!.. 23 Nisan 2022 | 603 Okunma Domenec Torrent, hoca moca değil!.. 22 Nisan 2022 | 357 Okunma Pitbull dehşeti ve verilen komik ceza!.. 21 Nisan 2022 | 257 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar