Para ve cemaat

Kızım sana söylüyorum, gelinim sen dinle. Bu sözüm bu anlamda herkese. Bu arada; zekat ve sadaka dahil tüm dini vergilerin muhasebeleştirilerek, kayıt altına alınması ve matrahtan gider olarak düşülmesini de yeni Maliye...

Kızım sana söylüyorum, gelinim sen dinle. Bu sözüm bu anlamda herkese. Bu arada; zekat ve sadaka dahil tüm dini vergilerin muhasebeleştirilerek, kayıt altına alınması ve matrahtan gider olarak düşülmesini de yeni Maliye Bakanından bekleyelim.

Cemaat konusunda örnek olarak Paralel yapı üzerinden gideceğim. Para ilişkisine gelince, parayı veren, parayı toplayan, taşıyan, üstünde/hesabında tutan, parayı harcayan/kullanan, para alan, parayı yöneten, parayı işleten, işletme ortaklığı kuran kişiler hep ayrı ayrı.

Yeşil kabuk, yani cevşen okuyan, ders yapanlar bu yapının en masum kullanılan kesimi. Bunlar para veriyorlar.. Bir adım ötede, bu yapıyı cevize benzetirseniz sert kabuk var.. Bunlar profesyoneller. Para alan, yöneten, kullanan, iş ortaklığı yapanlar. Yeşil kabukla, sert kabuk arasında damarlar, lifler var. Onlar o paraları toplayan, taşıyan kişiler.. Bunlardan zeki, gayretli, sadık olanlar daha sonra sert kabuğa dönüşürler.. Asıl beyin takımı içeridedir.. Onlar sadece karar verirler..

Aslında bu yapının tamamı aynı suçun failleridir. Sadece sorumlulukları farklıdır. En dış halkadakiler aslında yardım ve yataklık ediyorlar. Ya işin farkında olmayacak kadar saf ya da içeriye nüfuz etmek için fırsat kollayan, sırasını bekleyen muhterislerdir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şimdi veda vaktidir 01 Eylül 2022 | 7.647 Okunma Devlet adamına saygı 31 Ağustos 2022 | 2.131 Okunma Yasa yapmak 30 Ağustos 2022 | 893 Okunma Bana güven, gerisini merak etme sen 29 Ağustos 2022 | 3.051 Okunma Çorba sever misiniz? 28 Ağustos 2022 | 1.595 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar