Güneydoğu'da değişimin mimarı kadınlar

Hafta içi Diyarbakır'daydım. Ahmed-i Hanilerin, Fakiye Teyranların torunlarıyla buluştuk; medeniyet şehrimizdeki büyük değişimi yerinde gözlemledik. Elbette acılar taze. Terörün açtığı yaralar...

Hafta içi Diyarbakır'daydım. Ahmed-i Hanilerin, Fakiye Teyranların torunlarıyla buluştuk; medeniyet şehrimizdeki büyük değişimi yerinde gözlemledik. Elbette acılar taze. Terörün açtığı yaralar sarılsa da, yaralar halen içten içe sızlıyor. Kardeşlik yoluna engel koyanların harabeye çevirdiği bölgeler ise yeniden imar ediliyor, biten çalışmalar göz kamaştırıyor. PKK'nın harabeye çevirdiği Sur ve iç kale vadisinin yeni hali görenleri şaşkına çeviriyor. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Cumali Atilla'nın halkımızın düşünce ve görüşleri ışığında başlattığı projelerle kadim şehrimizi, turizm şehri haline getirmek için olağanüstü çalışmalar yürütüyor. Belediyemiz, 17 ilçe ve 1042 mahalleye hizmet götürmek için gece gündüz çalışıyor. Devam eden restorasyon çalışmalarına ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız sadece büyük destekler vermiyor, sürekli takip ederek, kentin ruhunu bozmadan şehrimizi geliştirmek için büyük gayret sarf ediyor. Diyarbakır'ımızın Sur ilçesinde restorasyon çalışmalarının bittiği Hz. Süleyman Camii ve çevresine ise hemşerilerimiz akın ediyor. Sokaklarda adeta kardeşlik bayramı var. Bayram ile gelen umut, umut ile başlayan şenlikler var.

Değişimin mimarlarından biri de hiç şüphesiz Sur Kaymakamı/Belediye Başkanı Bilal Özkan.. Özkan ile bölge üzerine istişarelerde bulundum. Çalışmalar hakkında bilgi aldım. Kamu kurum ve kuruluşlarımız, yerel yönetimlerimiz, sivil toplum kuruluşlarımız ve toplumumuzun tüm kesimleri ile birlikte, güzel ilçemizi daha da güzelleştirmek için hayata geçirdikleri projeleri yerinde gözlemledim. Devlet ile millet buluşmasına tanıklık ettim; el ele, gönül gönüle verilen mücadeleyle gurur duydum.

Diyarbakır'da sosyal politikalarda da bir dönüşüm yaşanıyor. Diyarbakır Aile ve Sosyal Politikalar müdürlüğümüzün çocuklar için aldığı sorumluluk, birey, aile ve toplum refahını artırmak amacıyla başlattığı çalışmalar, dezavantajlı kesimlere verdiği destek, tüm toplumu hedefleyen katılımcı anlayışla, adil ve arz odaklı bütüncül politikalara attığı imzalardan dolayı büyük mutluluk duydum.  Müdürümüz Halit Acar'ı bizzat ziyaret ederek, çalışmalarından dolayı teşekkür ettim.

Kadim medeniyetin ortak varisleri olarak medeniyetimizin yeniden inşası için sorumluluk alan sivil toplum örgütlerimizin değerli temsilcileriyle de bir araya gelme fırsatı buldum. Son derece verimli istişarelerde bulunduk. Heybemizi önerilerle doldurduk. TÜGVA Diyarbakır Kadın ve Aile Koordinatörü Fatma Tosun evsahipliğinde, kadınlarımızla bir araya geldik. TÜGVA ve STK temsilcilerimiz sesten çok fikirleri yükseltiyorlar, eğitim kurslarından kadın buluşmalarına, film okumalarından girişimcilik projelerine kadar yaptıkları faaliyetlerle yeni döneme ışık tutuyorlar. Bölge kadınlarının sorunlarıyla sadece dertlenmeyen, sorunların çözümü için direnen, çalışan, ter akıtan kadınlarımızın umuduyla moral depoladık. Bu moralle Ak Teşkilatımızı ziyarette bulunduk, ak kadınlarımızın bölgenin sorunlarına yönelik verdiği gayretlere orada da şahitlik ettik.

Kadınlarımız adım adım yeni bir geleceği inşa ediyor. Çok acı çekti bölge kadınımız. Çok ağladı. Çok kederlendi. Omzuna her defasında boyundan büyük dertler yüklendi. Hem terörden çekti, hem toplumsal baskıyla mücadele etti. Ama yıkılmadı. Sabretti. Küsmedi, umudunu diri tuttu. Vazgeçmedi, aksine elif gibi dik durdu. Şimdi normalleşen Türkiye'de kendilerini keşfediyorlar, ebedi kardeşlik için yüreklerini ortaya koyuyorlar, üretiyorlar, engelleri tek tek aşarak sosyal ve ekonomik düzenin gelişimine katkı sunuyorlar. Onları yalnız bırakmamalıyız. Kadınlarımızın sosyo-kültürel, ekonomik ve siyasal hayata aktif katılımlarını sağlamak için karınca gibi çalışmalıyız. Sivil toplum örgütlerimizle birlik olup, kadınlarımızın hayatını kolaylaştırıp, zenginleştirebilecek projelere imza atmalıyız.

Öte yandan Batman'ımızı da ziyaret ettik. Şehit müzik öğretmenimiz Şenay Aybüke Yalçın'ın hüznü kentimizden halen dağılmış değil. Duygu kentidir, Batman. Duyguları kabarıyor. Teröre haklı tepkileri var. Taşeronlara öfkeleri var. Acılarını paylaştık. Bir kez daha taziyelerimizi ilettik. Batman Kozluk Kaymakamımız Orhan Aktürk ile beraber, Şehit müzik öğretmenimiz Şenay Aybüke Yalçın'ın ismi verilen Batman Kozluk Gençlik Merkezi'nin açılışını yaptık. Unutmayacağız Aybüke öğretmenimizi. Unutturmayacağız terörün kirli yüzünü. Batman KADEM temsilcimiz Avukat Adile Gürbüz'e de misafir olduk. Sayın Gürbüz'ün ev sahipliğinde kadınlarımızla istişare ettik, dertleştik. KADEM'in çok değerli çalışmalarını da konuştuk. Değişim ve dönüşümün öncülerinin aldıkları sorumluluğu takdir ettik.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
28 Şubatçılardan FETÖ Taktiği 31 Ağustos 2018 | 6.080 Okunma Bize lazım olan Peygamber adaleti 24 Ağustos 2018 | 4.661 Okunma Papaz Üzerinden Subliminal Mesaj 30 Temmuz 2018 | 5.484 Okunma Almanya’nın utancı: NSU davası 19 Temmuz 2018 | 190 Okunma CHP’de Sanal Dönüşüm! 12 Haziran 2018 | 238 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar