Ülkemizin etrafı neyle çevrili?

Böyle bir mevzu açılınca, hemen hatırıma Oğuz Atay gelir. Tutunamayanlar. Türkçe’de on tane büyük roman varsa, birisi ‘Tutunamayanlar’dır. ‘On tane’ dememin sebebi, başkalarının...

Böyle bir mevzu açılınca, hemen hatırıma Oğuz Atay gelir.

Tutunamayanlar.

Türkçe’de on tane büyük roman varsa, birisi ‘Tutunamayanlar’dır.

‘On tane’ dememin sebebi, başkalarının şampiyonlarına saygımdandır. ‘Beş taneden biri’ de diyebilirdim. Marjı geniş tuttum.

Hikmet... Şu ‘Tutunamayanlar’ın adamı. Romandaki esas çocuk. Allah bilir, Hikmet, Oğuz Atay’ın kendisidir.

Tutunamayanlar’ı okurken, her okuyucu biraz ‘Hikmet’ olur.

Öyle tahmin ediyorum, hayatta herkesin en az bir Hüsamettin Tambay’ı vardır. Allah, Hüsamettin Tambay’ları yanımızdan yöremizden eksik etmesin.

“Ülkemiz bazı yanlarından denizlerle bazı yanlarından da başka ülkelerle çevrili, genellikle dört köşe özellikle çok köşe bir kara parçasıdır. Denizlerin olmadığı yerde ülkemiz noktalı çizgilerle sınırlandırılmıştır.”

Böyle anlatıyor Hikmet, çenesi düşmüş, dökülüyor. Araya giren sualler durdurmuyor.

“Uzun binalar çizgileri noktalar gözetleme kulelerini gösterir. Uzun binaların ve kulelerin damları kırmızı olduğu için sınırlar haritalarda kırmızı çizgilerle gösterilir.”

Salim, ‘üç yanı denizlerle çevrili’ deyince itiraz ediyor Hikmet. “İki buçuk yanıdır oğlum Salim. Güney sınırımızın yarısı karadır.”

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
CHP 31 Mart’ın mesajını aldı mı? 13 Mayıs 2024 | 231 Okunma Sırada Descartes var 12 Mayıs 2024 | 178 Okunma ABD’deki Gazze haberleri ya da ‘bekçi köpeğini beklemek’ 10 Mayıs 2024 | 101 Okunma Küresel kızma 08 Mayıs 2024 | 70 Okunma Derin olmayan devlet de anlamıyor 06 Mayıs 2024 | 466 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar