Bir kurtarıcının not defterinden

Deprem bölgesindeki enkazın içinde bir hafta süreyle çalışan bir kurtarma gönüllüsünün defterine not ettikleri çok önemli. Hepimizin okuması hatta evimizin duvarlarına asması lazım diye...

Deprem bölgesindeki enkazın içinde bir hafta süreyle çalışan bir kurtarma gönüllüsünün defterine not ettikleri çok önemli. Hepimizin okuması hatta evimizin duvarlarına asması lazım diye düşünüyorum:
1 - Gece yatarken telefon yakınınızda uyumayı alışkanlık edinin. (Şarj dolu olsun)
2 - Depreme gece yakalandıysanız yatak odası veya çocuk odasından ayrılmayın. (Çünkü arama kurtarma çalışmaları öncelikli olarak bu odalardan başlatılıyor.)
3 - Eski tip birbirine geçmeli yatağınız varsa bir an önce ondan kurtulun. Yüksek ve sağlam bazalardan alın. Baza altını mümkün olduğunca dolu tutun. (Kıyafet battaniye yorgan gibi) Çünkü sağ ulaştıklarımızın çoğu baza yanlarında uzanan insanlardı.
4 - Sakın ayakta, kiriş altlarında, merdiven boşluklarında ve koridorda durmayın. (Ölüm vakaları daha çok buralardaydı)
5 - Mutlaka çök-kapan-tutun pozisyonunu yapın. Ama bunu boş yerlerde değil, özellikle bazaların yanında yapın.
6 - Kapandığınız esnada yatak üzerinden battaniye, yorgan ve yastık alıp kendinizi koruyun. Kış aylarında atletle kesinlikle yatmayın. Yara almayan ama soğuktan ölenlere denk geldik.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
“İslami terör” safsatasını çürüten yazı 04 Mayıs 2024 | 206 Okunma Bunlar nasıl kutlama? 03 Mayıs 2024 | 107 Okunma Ya polis Taksim’i engellemeseydi? 02 Mayıs 2024 | 463 Okunma Neredesiniz bizim üniversiteliler? 01 Mayıs 2024 | 79 Okunma Esra Erol skandalı ortaya çıkardı 30 Nisan 2024 | 461 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar