Solcu hastalıkları: İşçicilik

Bazı iflah olmaz solcu hastalıkları vardır. Bunlardan biri de “uvriyerizm” veya “işçicilik”tir.  Uvriyerizm nedir?  “İşçicilik” diye çevirebilirsiniz. İşçileri sürekli...

Bazı iflah olmaz solcu hastalıkları vardır. Bunlardan biri de “uvriyerizm” veya “işçicilik”tir. 
Uvriyerizm nedir? 
“İşçicilik” diye çevirebilirsiniz. İşçileri sürekli olarak yücelten, onların attıkları her adımın doğru olduğunu kabullenen ve savunan tavır. Onları uygun biçimde eleştirmeyen, onları ortak siyasi hedefe yöneltmeye çalışmayan anlayış.
İŞÇİLER MECBURİYETTEN EYLEM YAPAR
Daha önce birçok kereler yazdım. Yarım imam insanı dinden, yarım doktor candan eder; yarım solcu da solculuktan.
Kendinizi solcu kabul ediyorsanız, işçi sınıfının tarihsel bir görevi olduğunu düşünürsünüz. Bu anlayıştan hareketle de işçilerin hak alma mücadelelerine son derece sıcak yaklaşırsınız. Sanki işçiler bu tarihsel görevlerini kavramışlar da, onun gereği olarak eylem yapıyorlar sanırsınız. Böyle durumlarda da işçi mücadelelerini yücelten, işçileri öven bir söylem öne çıkar. 
Halbuki gerçek durum farklıdır. İşçiler de insandır. Her insan gibi onlar da başlarını belaya sokmadan daha iyi bir yaşam için çaba gösterirler. Bunun için de ancak mecbur kaldıklarında risk alırlar. Risk aldıklarında da bir an önce amaçlarına ulaşmaya çalışırlar. Milyonlarca sıradan işçi, kendileri için biçilmiş tarihsel bir görevi yerine getirmek gibi bir anlayışla değil, günlük geçim ve bir ölçüde gelecek kaygısıyla hareket eder. Davranışlarını mecburiyetler belirler. 
Şimdi, mecburiyetlerin işçileri eyleme zorlayacağı bir sürece girdik.
Ekonomik kriz derinleştikçe, ücretini alamayan, işten çıkarılan, kıdem tazminatı verilmeyen, vb. işçi...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hükümet ücretlere nasıl müdahale eder? 15 Ekim 2019 | 52 Okunma Hükümet ücretlere nasıl müdahale eder? 15 Ekim 2019 | 149 Okunma Hükümet ücretlere nasıl müdahale eder? 15 Ekim 2019 | 81 Okunma Ahiler ve mevlana 14 Ekim 2019 | 271 Okunma Türk-İş geçmişte neleri savunuyordu? Emek platformu programı 12 Ekim 2019 | 102 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar