Ahiler ve mevlana

22 Eylül 2019 günü Ankara’da bir toplantıda konuşmacıydım. Konuşmam sırasında tarihte sınıfsız ve sömürüsüz bir dünya yaratma mücadelelerinden örnekler verirken, Ahilerin toplumsal...

22 Eylül 2019 günü Ankara’da bir toplantıda konuşmacıydım. Konuşmam sırasında tarihte sınıfsız ve sömürüsüz bir dünya yaratma mücadelelerinden örnekler verirken, Ahilerin toplumsal ilişkileri konusunda İbni Batuta’nın seyahatnamesinde yer alan bilgileri özetledim ve Ahilerin 13. Yüzyılda Moğol istilasına karşı verdikleri kahramanca mücadeleyi övdüm. Bu arada da, Mevlana’nın Moğollarla işbirliği yaptığını söyledim. 
Bir katılımcı, iki gün sonra bana gönderdiği bir iletide bazı bilgiler verdikten ve benim bu konuları bilmediğimi ima ettikten sonra, “bu konulara girmeden uzmanlık alanınızı bizimle paylaşmaya devam edersiniz” önerisinde bulundu. Sonra da iletisini “Mevlana severleri rencide eden bu konuyu başka toplantılarımızda tekrarlamamanız ümidiyle” sözleriyle bitirdi. Ayrıca, “Mevlana’nın Selçukluyla birlikte Moğollara karşı savaştığına dair menkıbeler” olduğunu ileri sürdü.
Gönderilen iletide “Dünyada ve Türkiye’de Mevlana konusunda önünde düğme iliklenen kişi olan A. Gölpınarlı” ifadeleri vardı. Ben de Abdülbaki Gölpınarlı’nın bu konudaki temel başvuru kitabını alarak, Mevlana’nın Moğollarla ilişkisi ve Moğollar konusundaki görüşlerini kendisine ilettim.  ABDÜLBAKİ GÖLPINARLI’YA GÖRE MEVLANA Abdülbaki Gölpınarlı’nin klasik bir başvuru kaynağı olan çalışması, Mevlana Celaleddin, Hayatı, Felsefesi, Eserleri, Eserlerinden Seçmeler kitabı. Ben, 1959 yılında yayımlanmış üçüncü basımından bazı bölümler aktaracağım (İnkılap Kitapevi, İstanbul, 1959, s.220-221). Böylece, uzmanlık alanım olmasa da, birazcık ilgilendiğim bir konuda bir uzmana danışmış olacağım. 
...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hükümet ücretlere nasıl müdahale eder? 15 Ekim 2019 | 52 Okunma Hükümet ücretlere nasıl müdahale eder? 15 Ekim 2019 | 148 Okunma Hükümet ücretlere nasıl müdahale eder? 15 Ekim 2019 | 79 Okunma Ahiler ve mevlana 14 Ekim 2019 | 270 Okunma Türk-İş geçmişte neleri savunuyordu? Emek platformu programı 12 Ekim 2019 | 101 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar