İstemek başka alabilmek başka

İsteklerimiz var. Ancak bu isteklerimizin haklı olup olmadığı konusunda nesnel ölçütler (kıstaslar) yok. Nerede durduğunuza bağlı. Örneğin, ücretiniz artmalı. Bunu kim söylüyor? Siz...

İsteklerimiz var. Ancak bu isteklerimizin haklı olup olmadığı konusunda nesnel ölçütler (kıstaslar) yok. Nerede durduğunuza bağlı.
Örneğin, ücretiniz artmalı. Bunu kim söylüyor? Siz söylüyorsunuz. İhtiyaçlarınızı ve belki de borçlarınızı saydığınızda son derece haklı da gözükeceksiniz. Ama işvereniniz açısından bu saydığınız ihtiyaçların hiç önemi yok. O da size kendi sıkıntılarını, döviz fiyatlarındaki artış nedeniyle bir anda ikiye katlanan borcunu, biriken mal stoklarını, artan enerji maliyetini, vb. sayabilir. Bunlara dayanarak da ücretinizi artırmamakta ne kadar haklı olduğunu anlatabilir.
Kim haklı?
İkiniz de kendi açınızdan haklısınız.
HAKLARI BİLİM DEĞİL GÜÇ BELİRLER
Hakkınız ne olmalı?
Bu işin bilimsel yanı yok mu? Koca koca örgütler her ay yoksulluk sınırı ve açlık sınırı rakamları açıklıyor. Ücretiniz belirlenirken bunlar esas alınsa olmaz mı?
Olmaz. Hayat böyle işlemiyor. Ayrıca o açıklamaların hiçbirini ciddiye bile almayın. Gülüp geçin. Bu açıklamaları yapan örgütlere, kendi çalıştırdıkları işçilere bu rakamların üstünde ücret verip vermediklerini sorun. 
Ücretiniz ve diğer haklarınız, size göre hakkınız olan yaşam seviyesine ve ihtiyaçlarınıza göre değil, işverenlerle sizin karşılıklı güç dengenize ve mevcut kaynaklara göre belirlenir. 
Bu dengeler de sürekli değişir. Bu nedenle bir dönem kolayca alınan haklar bir başka dönemde ya çok zor alınabilir veya elden kaçırılabilir.
İşçiler arasında “verilen hak geri alınmaz” diye bir efsane vardır. Halbuki, örneğin, enflasyon her gün ücret hakkını geri alıyor; satınalma g&uum...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hükümet ücretlere nasıl müdahale eder? 15 Ekim 2019 | 52 Okunma Hükümet ücretlere nasıl müdahale eder? 15 Ekim 2019 | 149 Okunma Hükümet ücretlere nasıl müdahale eder? 15 Ekim 2019 | 81 Okunma Ahiler ve mevlana 14 Ekim 2019 | 271 Okunma Türk-İş geçmişte neleri savunuyordu? Emek platformu programı 12 Ekim 2019 | 102 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar