Aziz Nesin haklı mıydı?

Aziz Nesin, ülkemizin yetiştirdiği en büyük değerlerden biridir. Aziz Nesin’in kitaplarıyla büyüyenlerdenim. Ayrıca, 1980’li yıllarda kurulan ve 1991-1992 yıllarında da murahhas azalığını...

Aziz Nesin, ülkemizin yetiştirdiği en büyük değerlerden biridir. Aziz Nesin’in kitaplarıyla büyüyenlerdenim. Ayrıca, 1980’li yıllarda kurulan ve 1991-1992 yıllarında da murahhas azalığını yaptığım Bilar A.Ş.’de (Bilar, Bilim, Araştırma, Proje, Danışmanlık ve Organizasyon A.Ş.) Aziz Nesin’le yakından çalışma ve kendisini daha iyi tanıma olanağım oldu. Aziz Nesin, Bilar A.Ş.’in yönetim kurulu başkanıydı. Saygım ve hayranlığım daha da arttı.

24 Haziran seçimlerinin ardından Aziz Nesin’in 1980’li yıllardaki bir açıklamasına gönderme yapanlar oldu. Müjdat Gezen’in anlattığına göre, 1982 Anayasa Referandumu sonrasında İzmir Torbalı’da bir şenlikte Aziz Nesin, İlhan Selçuk ve kendisi konuşmacıymış. Bir izleyici, “Nasrettin Hoca’nın torunları olarak zeki insanlar” olduğumuzu söylemiş. Aziz Nesin de “yüzde 60’ı aptaldır” yanıtını vermiş. İnsanın basiretinin bağlandığı anlar vardır. Herhalde öyle bir durumdu. Alpaslan Işıklı Hocam’ın bir tespiti vardı. Atatürk’ün dehasını anlattıktan sonra, “ama unutmayın ki” derdi, “Atatürk’ü çıkaran da Türk Milleti’dir.” Aziz Nesin için de aynı değerlendirme yapılmalı. Aziz Nesin bu dehasını ancak Türkiye’de geliştirebilirdi ve geliştirdi.

HALKIMIZ YETENEKLİDİR

Ben de Alpaslan Işıklı Hocam gibi düşünüyorum. Birçok kez yazdım. Halkımız çok büyük deneyimler yaşamış ve büyük sınavları başarıp mucizeler yaratmıştır; yaratıcıdır. “Kaçın kurrası”, “çarıklı erkanıharp”, “görmüş geçirmiş”, “feleğin çemberinden geçmiş” sözleri boşuna söylenmemiştir. Seçim sonuçlarına bakarak Aziz Nesin’in bu hatasının gündeme getirilmesine de kesinlikle karşı çıkıyorum.

Bir arkadaşım halkımızın kurnazlığı tespitini onayladıktan sonra, zekiliği tespitine katılmadığını yazdı. Ben yine de halkımızın sorun çözme, sıkıntılar içindeyken “bulup buluşturma” ve kısıtlı olanaklarla “idare etme” yeteneğine hayranım. Bu nedenle de, insanları yargılamak ve suçlamak yerine anlamaya çalışmanın daha doğru olduğu kanısındayım.

Peki, seçim sonuçlarını bu gözle nasıl açıklayacaksınız?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hükümet ücretlere nasıl müdahale eder? 15 Ekim 2019 | 52 Okunma Hükümet ücretlere nasıl müdahale eder? 15 Ekim 2019 | 149 Okunma Hükümet ücretlere nasıl müdahale eder? 15 Ekim 2019 | 81 Okunma Ahiler ve mevlana 14 Ekim 2019 | 271 Okunma Türk-İş geçmişte neleri savunuyordu? Emek platformu programı 12 Ekim 2019 | 102 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar