Bitaraflık Bayramı kutlu olsun!

*Aşkabad Uçak Aşkabad Havaalanı’na iniş yaptıktan sonra Cumhurbaşkanı’nın uçakta Fransa Lideri Hollande’la yaptığı telefon konuşmasının bitmesini beklerken başlıyor gazetecilerin...

*Aşkabad

Uçak Aşkabad Havaalanı’na iniş yaptıktan sonra Cumhurbaşkanı’nın uçakta Fransa Lideri Hollande’la yaptığı telefon konuşmasının bitmesini beklerken başlıyor gazetecilerin etraftaki Türkmence yazıları sökme oyunu.

Önce düzeltelim burası havaalanı ya da havalimanı değil, Aşkabad Havamenzili. Konvoyun hemen arkasındaki ambulans da aslında ambulans değil, Tiz Lukmancylyk Kömegi. Türkmenistan’da I’ların Y’leşmesi bir font hatası değil, Lukmancylyk Lokman Hekimden anlaşılacağı üzere tıp, doktorluk demek. Tiz’in acil olduğunu tahmin etmişsinizdir. Kömegi da aracı.

Acil bir durumda ambulans yerine Tiz Lukmancylyk Kömegi çağırınca birkaç saniye kaybınız olur belki.  Eczane yerine Dermanhane’ye gitmek herhalde insana daha iyi gelebilir.

Eczanelerin vitrinindeki bitkisel ilaçlar üzerine yazılmış cilt cilt kitapları olan beyaz önlüklü adam da gerçekten bir doktor, ama zaten kitaplarının vitrinlerde olmasının sebebi tıbbi değil siyaset.

Çünkü o Diş Doktoru Gurbanguly Berdimuhamedov. Türkmenistan Devlet Başkanı. Saparmurad Türkmenbaşı Hastanesinin başhekimi olarak başladığı kariyerinde, 1997’de önce sağlık bakanı oldu, sonra devlet başkan yardımcısı. 2006’da önce Türkmenbaşı cenaze komite başkanı, ardından da yüzde 90 oy alınan seçimlerden biriyle Türkmenistan’ın ikinci devlet başkanı.

Ama Atatürk’ün resmini paralardan çıkarıp kendi resmini koyan İnönü’nünkinden daha sert bir geçişten bahsediyoruz.

Çünkü bir zamanlar yazdığı Ruhname (Kitabı Türkçe’ye çeviren kişinin cemaat kontejanından AK Parti vekilliği yapmış Muhammed Çetin olduğunu da not düşelim) kitabına kutsal kitap muamelesi yapılan, ayların adına 1948’de Türkmenistan’ı yıkmış büyük depremde kaybettiği annesinin babasının kendisinin adını veren, hâlâ kendi adıyla bir şehir olan Türkmenbaşı’ndan artık bahseden kimse kalmamış. Ayların adı eski standart adlarına geri dönmüş, Ruhname de müfredattan çıkarılmış.

Bir normalleşme mi bu? Sayılabilir. İki liderin Doğu’da artık neredeyse bir liderlik nişanesi olan siyah koyu saç boyaları benzese de aralarında epey fark var. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kayyım şampiyonluğa da mı karşı? 22 Nisan 2024 | 634 Okunma Benzemiyor mu? 20 Nisan 2024 | 1.044 Okunma Barcelona mı İstanbul mu daha pahallı? 17 Nisan 2024 | 698 Okunma Bu tekinsiz dünyada ülkeyi kim koruyabilir? 15 Nisan 2024 | 912 Okunma Bana kimle bayramlaştığını söyle... 10 Nisan 2024 | 181 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar