Türk milleti adamın...

Mustafa Kemal’in askerleriyiz... La ilahe illallah Allahu ekber... Şehitler ölmez vatan bölünmez... Ardından 10 Yıl Marşı ve mehter marşı... *** Toplumu bazı semboller üzerinden anlamaya çalışmak, yetersiz...

Mustafa Kemal’in askerleriyiz...

La ilahe illallah Allahu ekber...

Şehitler ölmez vatan bölünmez...

Ardından 10 Yıl Marşı ve mehter marşı...

***

Toplumu bazı semboller üzerinden anlamaya çalışmak, yetersiz kalmanıza yol açabilir. O sembolleri insanlar bilinçli bir tercih olarak kullanmayabilecekleri gibi tam tersi hepsinde kendi kimliğinin bir parçasını bulabilirler.

Yukarıda sıraladığım sloganların ve marşların aynı kitle tarafından gayet içten kullanıldığına şahit olmak benzersiz bir deneyimdi.

***

Türk Milli Takımı ile Çek Cumhuriyeti karşılaşması için Coca Cola’nın davetiyle gittiğim Fransa Lens şehrinin sokakları milli formayı taşıyan binlerce Türk’le doluydu. Bir grup genç (İstanbul’dan gelmiş) bozkurt işaretleriyle bir birahanenin önünde slogan atıyor. Hiç duymadığım bir tanesi şöyleydi: Türk milleti adaamın, Türk milleti adaamınnn, Türk milleti adamın a... kor... Hey, hey, hey.

Meğer takımlar bu sloganı rakiplerine söylermiş, bizimkiler yabancılar için de yeni bir versiyon yaratmışlar! Merkez nüfusu 34 bin kişi olan maden şehri Lens’in 45 binlik stadının yarısından fazlası Türklerle doluydu. En ufak bir taşkınlık olmadan iki takımın taraftarı birbirlerine gülerek marşlar söyledi. (Allah’tan kimse kimseyi anlamadı.) Mehter marşı ile coştu herkes.

***

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Trump, 23 milyon insanı kovabilir mi? 14 Aralık 2016 | 303 Okunma Adam iyiyse, katil olmasının önemi yok! 31 Ekim 2016 | 257 Okunma Ekonomi başkanlıkla zıplar mı? Kim anlatacak? 27 Ekim 2016 | 267 Okunma Yok oluş içindeyiz 25 Ekim 2016 | 351 Okunma Petrole rağmen huzur bulamayanlar 18 Ekim 2016 | 201 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar